Monaco

DSC_0496

Op onze derde dag aan de Côte d’Azur brachten we een bezoek aan Monaco. Het is na Vaticaanstad  het kleinste land van Europa – slechts 2 km² – en ligt op amper 18 kilometer van Nice. Ik was er nog nooit geweest en had best wel hoge verwachtingen.

De twee bezienswaardigheden die ik absoluut wilde bezoeken waren het Prinselijk Paleis en de Kathedraal. Ze lagen allebei in Monaco-Ville, één van de tien “quartiers” die Monaco rijk is. De wijk staat ook bekend als “Le Rocher” of “de Rots”. Deze naam is afkomstig van het feit dat ze gelegen is op een 65 meter hoge rots. Monaco-Ville wordt beschouwd als de hoofdstad van het prinsdom. In 1297 werd het ingenomen door François Grimaldi en sindsdien regeert de familie over het dwergstaatje.

DSC_0514

Onze eerste halte was de kathedraal van Monaco.  Ze is gebouwd in 1875 in neoromaans-byzantijnse stijl. Voordien stond er ook al een 13e eeuwse kerk ter ere van Sint-Nicolaas. In de kathedraal vinden de prinselijke huwelijken plaats. Er liggen ook heel wat prinsen en bisschoppen  begraven, o.a. Prins Rainier III en Prinses Grace.

DSC_0570DSC_0563

Na de middag brachten we een bezoek aan het Prinselijk Paleis . Het gebouw was aanvankelijk een fort (gebouwd in 1191) en is sinds 1297 de officiële residentie van het staatshoofd en de prinselijke familie. Door de jaren heen hebben de bewoners het fort verbouwd en is er flink wat bijgebouwd. Dat is ook de reden waarom er elementen aanwezig zijn van verschillende bouwstijlen – o.a. classsicisme en barok. Als de prinselijke familie aanwezig is, wappert de vlag.  Het is een schitterend en indrukwekkend paleis dat voor een deel toegankelijk is voor het publiek ( tenminste als de prins niet aanwezig is).

Prijs: 8 euro per persoon (audiogids inbegrepen), van 1 april tot 1 november

DSC_0602DSC_0612

Wat zeker ook de moeite waard zal zijn, is de wissel van de wacht. Deze vindt elke middag om 11.55 uur plaats. Toen wij er waren, werd er gewerkt aan het plein voor het paleis en daarom was er geen wisseling van de wacht. De carabiniers hebben allemaal de Franse nationaliteit, net zoals de politiemensen. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat Monegasken niet streng kunnen/mogen zijn tegen medeburgers.

Als je Monaco bezoekt, vergeet dan ook niet een kijkje te nemen aan de vestigingsmuren bij het paleis: een prachtig uitzicht!

Het volgende verslag zal gaan over onze favoriete stad: Nice!

Advertentie

2 thoughts on “Monaco

  1. […] ook een wagen gehuurd en iedere dag bezochten we een andere stad. Cannes, Antibes, Grasse, Nice, Monaco en Saint-Paul-de-Vence werden één voor één verkend. Al die steden waren ook goed met de bus […]

    Like

  2. […] we een aantal trips in de omgeving van Nice. Zo bezochten we in het verleden al Antibes, Cannes, Monaco, Saint-Paul-de-Vence, Cagnes, Cap Ferrat en Grasse. Dit jaar zijn we echter niet buiten Nice […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: