Nice: de mooiste stad van de Côte d’Azur

nice 9

Als we over Nice spreken, denken velen onmiddellijk aan de Promenade des Anglais. Het is de grote boulevard die – over de hele breedte van de stad – langs de kust loopt. In de tweede helft van de 18e eeuw kwamen vele rijke Engelsen in Nice overwinteren. De Engelse elite schonk kerkgeld zodat werklozen die naar de stad waren gekomen, een promenade voor hen konden aanleggen. Zo geraakten ze met droge voeten tot aan de zee. Vandaar de naam: “camin dei Anglès” of “weg van de Engelsen”. Aanvankelijk was de weg slechts twee meter breed.

Tijdens onze trip naar Nice bezochten we eerst de bloemenmarkt. Iedere voormiddag – behalve op maandag want dan is het antiekmarkt – kan je er bloemen, groenten, fruit, thee, kruiden,… kopen. Als ik thuis ben, ga ik eigenlijk nooit naar de markt, maar in Zuid-Frankrijk zijn de markten anders… Daar is de markt bezoeken een ware streling voor je zintuigen: alleen al de bloemengeur als je er rondloopt, de vele kleuren van de bloemen, het fruit, de groenten en de zeepjes, en zeker niet te vergeten de proevertjes die er uiteraard bijhoren…  Aan het kraam dat thee en kruiden verkoopt, is het blijkbaar normaal dat je een kwartier lang aan ieder schepje ruikt…  Als je in Nice bent, moet je de bloemenmarkt zeker bezoeken! Het is een ware beleving!

 

Elke middag klinkt er vanaf de heuvel om 12 uur een kanonschot dat door heel de stad te horen is. Deze traditie dateert van 1862 omdat een Engelse lord niet wou dat zijn vrouw te laat thuis kwam voor het middageten.

Een bezoekje aan het “Parc de la Colinne du Château” is ook een aanrader. Je kan ofwel met de lift, ofwel met de ontelbare trappen, ofwel met het toeristentreintje naar boven. Het kasteel bestaat al lang niet meer. Er blijven enkel nog wat bouwresten van over, maar het zicht is er werkelijk fenomenaal. Op een heldere dag kan je zelfs tot in Saint-Tropez zien!

Aan de jachthaven gaan we op het terrasje van de Tip-Top bar een koffie drinken. Het gaat er hier heel gezellig en gemoedelijk aan toe en waarschijnlijk zijn er niet veel plaatsen in Nice waar de koffie zo goedkoop is – minder dan 2 €. We gaan ook nog eventjes binnen bij confiserie  Florian. Hier maken ze van fruit en bloemen uit de regio heerlijke snoepjes en confituur; een leuk cadeautje voor de thuisblijvers!

 

Het strand in Nice is van nature een keienstrand (dus zonder zand). De privéstranden zijn betalend, maar perfect uitgerust. Mijn favoriet is zonder twijfel Hi Beach! Als ik in Nice ben, moet ik er toch op zijn minst eens gaan lunchen. Ze hebben er heerlijke salade Niçoise en het is voor mij ook één van de gezelligste plaatsen in Nice!

Er is natuurlijk nog veel meer te zien in Nice – we hebben geen enkel museum bezocht – maar dat zal voor volgend jaar zijn!

Advertentie

4 thoughts on “Nice: de mooiste stad van de Côte d’Azur

  1. Falderie schreef:

    Ik vond Hi Beach ook super!

    Like

  2. […] en zus trok ik ook nog naar het Zuiden van Frankrijk. Wat mama daarover schreef kan je onder andere hier lezen. En wanneer jullie dit lezen ben ik hopelijk volop aan het genieten in het Duitse […]

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: