“Opgeruimd” van Marie Kondo

Het lijkt alsof iedereen in de ban is van opruimen, ook wel minimaliseren genoemd. De hype rond Marie Kondo en haar boek “Opgeruimd” maakte me dan ook echt nieuwsgierig! De Japanse opruimgoeroe staat in Time Magazine zelfs in het lijstje van de 100 invloedrijkste personen van 2015!

De KonMari-methode is gebaseerd op spullen wegdoen en je ruimte reorganiseren. Marie geeft aan – en ik had er zelfs nog nooit bij stilgestaan – dat we eigenlijk allemaal autodidact zijn als het gaat om opruimen; niemand heeft ons ooit geleerd hoe we moeten opruimen. Opruimen is volgens haar niet spullen verplaatsen en opbergen in kasten of andere opbergsystemen. Opruimen begint met weggooien. Marie stelt dat we bij voorkeur in één keer goed opruimen en dat dit proces zes maanden in beslag neemt.

Hoe gaan we best te werk volgens haar? Sorteer per categorie en niet per plek: we bergen immers niet al onze jassen op dezelfde plaats op! Om te beginnen leg je alles van een bepaalde categorie op de grond. Zo zie je dat je waarschijnlijk veel te veel spullen hebt. Dan neem je het één voor één in je handen en stel je bij ieder item opnieuw de vraag “word ik hier blij van?” En enkel indien het antwoord positief is, hou je het bij. Begin met kleding, daarna boeken, paperassen en dan de dingen met emotionele waarde (foto’s, souvenirs,…).  Schoendozen zijn ideale items om te gebruiken bij het opbergen.

Marie leert ook hoe je kleding moet opvouwen en adviseert om verticaal op te bergen in plaats van horizontaal (t-shirts niet op elkaar leggen in de kast, maar rechtopstaand achter elkaar zetten – wat mogelijk wordt als je ze correct opvouwt!). Ze adviseert ook hoe je je kledingkast organiseert.

Boeken die je gelezen hebt of ooit ging lezen gooi je weg. “Ooit” betekent volgens Marie “nooit”! En een boek een tweede keer lezen doe je waarschijnlijk toch niet, vindt ze.

Paperassen mogen ook bijna allemaal weggegooid worden. Je dient enkel bij te houden: papieren waar nog iets moet mee gebeuren en papieren die bewaard moeten worden (contracten, verzekeringspapieren,…).

En dan zijn er nog de kleine dingetjes of in het Japans “komono” – die mogen ook praktisch allemaal weg! Denk aan de vele snoeren voor smartphones van vorige toestellen die in de kast liggen, staaltjes van cosmeticaproducten voor als je op reis gaat,  reserveknopen die je nooit gebruikt, lege verpakkingen en gebruiksaanwijzingen die niemand leest,…

Nadat je beslist hebt, wat je houdt – enkel datgene waar je blij van wordt! – dien je te beslissen waar je het gaat opbergen. Ook hier zijn enkele regels voor. De allerbelangrijkste regel is geef alles zijn eigen plaats. Berg verder alle spullen van dezelfde soort op op dezelfde plek en berg verticaal op in plaats van stapels te maken

Nog enkele laatste tips:

 • je zou ook best iedere avond je handtas leegmaken
 • als je ergens geld vindt, steek het dan niet in een doosje of een spaarpot, maar onmiddellijk in je portemonnee
 • bad en keukenaanrecht hou je ook vrij

Ik heb heel wat opgestoken van het boek. Toch ga ik niet met alles akkoord wat Marie zegt, maar haar manier van verticaal opbergen vind ik top!

Ondertussen heeft ze ook een tweede boek uit “Spark Joy”. Dit is een meer praktische gids met veel illustraties.

Op YouTube vind je verschillende filmpjes waar Marie je leert hoe het moet!

Advertentie

11 thoughts on ““Opgeruimd” van Marie Kondo

 1. Falderie schreef:

  Ik ga dat mens wel niet binnen laten hier. Ze is in staat om al mijn boeken weg te gooien! 😉

  Geliked door 3 people

 2. Hilde schreef:

  Boeken weggooien? Ho maar, dat is wel het laatste van m’n gedachten. Ik heb het boek van Marie Kondo ook eens meegebracht van de bib, maar eerlijk gezegd kon ik er weinig mee doen. Ik vind het boek zelf ook weinig overzichtelijk of gestructureerd. Facturen bv. dienen toch een aantal jaren bijgehouden te worden (ik dacht 10). Wat ik wel toepas (maar niet door Marie Kondo) is, indien ik een kledingstuk koop, ik een ander daardoor vervang.

  Geliked door 1 persoon

  • sandravda schreef:

   Volledig akkoord! Ik kijk regelmatig terug in boeken die ik al gelezen heb. Toch staan er nog een aantal in de kast die wel weg mogen, die ik niet, half of volledig gelezen heb en waarvan ik weet dat ik ze niet meer ga lezen. Maar de boekenkast is nog niet aan de beurt geweest…

   Like

 3. isabelleuselli schreef:

  Ik zou zeker niet al haar regeltjes opvolgen, maar een paar tips zijn wel interessant. Van dat verticaal plooien had ik nog nooit gehoord. Dan maar eens enkele filmpjes opgezocht en het lijkt inderdaad wel handig!

  Geliked door 1 persoon

 4. Meisje van 50 schreef:

  ooooeh! Pijnlijk inderdaad, die boeken! Ik ben een verzamelaar van 1e edities, arcs en handtekeningen, dus boeken wegdoen is een grote NEEEEEEE bij ons thuis 🙂 Ik ruim met grote regelmaat boeken op die ik nooit meer lees, die gaan naar de inruilbalie van een boekenwinkel of naar een inkoper. Maar ik herlees net zoveel boeken, dus nee. Geen boeken weg! Maar met de overige tips kan ik wel wat. Zeker die van die snoeren. Ik heb eenl la vol, ik heb geen idee meer waar die voor zijn!

  Geliked door 1 persoon

 5. […] to organise” leunt dan weer aan bij de hype van het minimaliseren, waarover ik eerder al het boek van Marie Kondo reviewde […]

  Like

 6. […] erg leeft onder de mensen, mede dankzij de boeken van de Japanse Marie Kondo, waar ik eerder al een blog over schreef. Via een vriendin leerde ik het “minimaliseren” kennen. Minimaliseren is eigenlijk […]

  Like

 7. […] de eindejaarsperiode “Spark Joy” van Marie Kondo nadat ik eerder al haar eerste boek “Opgeruimd” had gelezen […]

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: