Dagen zonder vlees

Banner_336x280Vijf jaar geleden las Alexia Leysen (27) een boek over hoe de aarde er – door onze eigen schuld – serieus op achteruitging. Ze besliste er iets aan te doen; schreef er een stukje over en plaatste dat op internet. Dat “Dagen Zonder Vlees” een jaarlijkse traditie zou worden, had ze waarschijnlijk niet verwacht! Deze actie heeft als doel om mensen bewust te maken van de impact van de vleesconsumptie op het klimaat en om zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Het uitgangspunt is om tussen 10 februari en 26 maart zoveel mogelijk dagen geen vis of vlees te eten.

Meer dan 84.000 mensen schreven zich al in voor deze vijfde editie! Twintig politici doen dit jaar mee; onder hen de 5 Vlaamse partijvoorzitters. Om aan Dagen zonder Vlees deel te nemen, moet je geen vegetariër zijn of worden. Het heeft niets dwingends en dat vind ik heel fijn. Wij eten wekelijks een aantal dagen vlees en een aantal dagen vegetarisch. Indien ik nooit meer vlees mocht eten, zou ik zeker niet meedoen. En als ik door zo een kleine moeite mijn steentje kan bijdragen aan de klimaatveranderingen doe ik dat met heel veel plezier! Hopelijk zijn er nog veel mensen met deze mening want alle beetjes  helpen immers!

Dagen Zonder Vlees is overigens ook heel goed voor je eigen gezondheid. Belgen eten over het algemeen te veel vlees en zoals je weet geeft een hoge vleesconsumptie meer kans op overgewicht, hoge cholesterol, suikerziekte en hart- en vaatziekten.

Als je niet gewend bent vegetarisch te eten, is het wel belangrijk dat je je behoorlijk informeert. Je moet immers de nodige voedingsstoffen binnenkrijgen! Het is al lang niet meer zo dat je bij een vegetarische gerecht enkel wat sla op je bord krijgt. Het is belangrijk om voor je maaltijd vanuit groenten te vertrekken. De boeken van Yotam Ottolenghi zijn een absolute aanrader! In een aantal bereidingen mis je vlees natuurlijk niet echt; ik denk aan eenpansgerechten met veel ingrediënten, pizza, pastagerechten en quiche. Soep is natuurlijk ook een goede manier om veel groenten te eten!

Deze 40 dagen zijn misschien ook wel dé kans om nieuwe ingrediënten, combinaties en receptjes te ontdekken. Op de website van Dagen Zonder vlees vind je een aantal inspirerende gerechtjes.

En jullie, doen jullie mee aan dagen Zonder Vlees?

 

 

Advertenties

4 thoughts on “Dagen zonder vlees

  1. Falderie schreef:

    Van Ottolenghi heb ik echt al zoveel gehoord!
    Hebben jullie daar al recepten van gemaakt?

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: