Modeweken in New York, Londen, Milaan en Parijs

De “Fashion Month” startte op 11 februari om te eindigen op 9 maart. De eerste shows waren in New York (9 dagen), daarna volgden Londen (5 dagen) en Milaan (7 dagen) en als laatste is Parijs           (9 dagen) aan de beurt. Iedere stad mag uiteraard zijn modeweek organiseren, maar als we praten over dé fashionweeks bedoelen we deze vier belangrijkste. Tot 2009 had ook Antwerpen zijn eigen week en sinds 2004 vindt er ook één plaats in Amsterdam. In New York en Milaan zie je vooral ontwerpers uit Amerika en Italië, in Londen zie je veel beginnende en ook vaak extravagantere labels en in Frankrijk komen dan weer de gevestigde huizen aan bod en veel Belgen.                     AF Vandevorst showde tot de vorige modeweken steevast hun collectie in Parijs, maar deze keer hebben ze gekozen voor Londen.

De eerste modeweek vond plaats in 1943  in New York. Het werd toen nog Press Week genoemd. Eleanor Lambert nodigde journalisten uit die kwamen kijken naar de collecties van de Amerikaanse ontwerpers.

Twee keer per jaar worden de modeweken georganiseerd: één keer voor de herfst- en wintercollectie in februari en maart en één keer voor de lente- en zomercollectie in september en oktober. Wat er nu getoond wordt, zal je pas kunnen kopen tegen de herfst. Burberry heeft het lef om hier tegenin te gaan en zal vanaf de volgende keer de kleding in het juiste seizoen voorstellen. Ze worden alvast gevolgd door Tommy Hilfiger en Tom Ford. Bovendien zou Burberry de vrouwen- en mannencollectie in één show tonen om zo de grenzen tussen mannen en vrouwen weer een beetje meer te doorbreken. Pantone deed dat ook al zoals vermeld in een vorige blogpost.

Tijdens deze weken laten modeontwerpers hun nieuwste prêt-à-porter collecties bewonderen door  inkopers, journalisten, modebloggers, celebrities en enkele steenrijke klanten.  Op de front row van de belangrijkste shows zit steevast Anna Wintour! Wie kent haar niet, de hoofdredactrice van Vogue met haar bob-kapsel en zonnebril? Zij wordt er in de watten gelegd want niemand wil van haar slechte kritieken. Een show duurt amper een kwartiertje en er zijn er verschillende op een dag. Het is een echte rat race, zowel voor de modellen, kapsters, stylisten, make-up artiesten, …  als voor de bezoekers. Modellen moeten vaak uren op voorhand aanwezig zijn om klaar gemaakt te worden en ook de bezoekers moeten soms uren wachten vooraleer ze op hun plaatsen geraken.

De Belgische modellen doen het goed op de modeweken. Naast Ine Neefs en Hanne Gaby Odiele zien we ook het Oostends model Yana Bovenistier (23) voor de eerste keer. In New York maakte ze een heel goede indruk, ze werd er zelfs geprezen door Vogue! Londen heeft ze overgeslagen, maar in Milaan en Parijs tekent ze wel present.

Ieder jaar zijn er ook steeds meer streetstylers: fashionista’s mooi uitgedost die geen uitnodiging konden bemachtigen, maar die aan de uitgangen staan, niet alleen om te kijken, maar vooral om gezien te worden.

Indien je er toch graag bij was geweest, maar niet tot de gelukkigen behoorde, kan je via Snapchat zelfs vanuit je luie zetel thuis heel veel volgen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: