“Ravel” door het Ballet van Vlaanderen

Als kind heb ik zeven jaar klassiek ballet gevolgd. Je zal dus vast kunnen begrijpen dat ik heel blij was met de uitnodiging om naar de balletvoorstelling “Ravel” te gaan.

Maurice Ravel (1875-1937) werd geboren aan de kust van Frans-Baskenland maar groeide op in Parijs. Op zijn zevende kreeg hij zijn eerste pianolessen en op 14-jarige leeftijd ging hij naar het Parijse conservatorium. Hij is één van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld de “Boléro” (1928) en zijn bekendste quote “The only love affair I have ever had was with music”.

Dit is niet de Boléro door het Ballet van Vlaanderen
– we mochten geen opnames maken –
maar wel een andere mooie versie met sterdanser Jorge Donn.

Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, het grootste balletgezelschap van België, werd op 1 december 1969 in Antwerpen opgericht door Jeanne Brabants. Nadat zij in 1984 met pensioen ging, hebben verschillende personen aan het roer gestaan. In 2014 werd het gefusioneerd met de Vlaamse Opera en de nieuwe naam werd Opera Ballet Vlaanderen. Sinds 2015 is de Belgisch-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui artistiek directeur. De studio’s van het ballet zijn in Theater ’t Eilandje, maar de producties zijn te zien in de Opera’s van Antwerpen en Gent. Het gezelschap staat internationaal heel hoog aangeschreven en behaalde al vele prijzen. Op dit moment telt Ballet Vlaanderen 46 vaste dansers van 18 verschillende nationaliteiten.

Vrijdag werden we vanaf 18.30 uur verwacht in de Opera van Antwerpen. We hadden de keuze tussen een voorbespreking of een receptie. Een moeilijke keuze… maar wij gingen voor de receptie en die was top! Onze plaatsen waren voorzien op de derde rij. We hadden al opgemerkt dat er verschillende camera’s in de zaal aanwezig waren. Er werd ons gevraagd tijdens de voorstelling zo stil mogelijk te zijn omdat er enerzijds opnames werden gemaakt voor de Duitse televisie. Anderzijds werd het ook opgenomen om op 3 september tijdens “Klassiek in de Stad” te vertonen.

De voorstelling was een triple bill opgebouwd rond drie stukken van Ravel. Ze werden bewerkt door drie verschillende choreografen die stuk voor stuk een hechte band met België hebben. Tim Van Steenbergen ontwierp de kostuums, Fabiana Piccioli stond in voor het licht en Yannis Pouspourikas dirigeerde het Symfonisch Orkest Opera Vlaanderen.

Het eerste deel was “Exhibition”. De originele pianosuite “Schilderijententoonstelling” was van Moesorgski. In 1920 maakte Ravel er een georkestreerde versie van. De choreografie was van Sidi Larbi Cherkaoui, één van de meest toonaangevende choreografen van dit moment. Hij werkte in Londen, Monte Carlo, Milaan, Genève, …

Het tweede deel was “Ma Mère l’Oye” ofwel “Moeder gans”, een choreografie van Jeroen Verbruggen op “Pavane  pour une Infante défunte” en “Ma Mère l’Oye”. Het is geïnspireerd op het leven van Koningin Fabiola. Het hoofdthema is een universele spirituele liefde. Verbruggen studeerde aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen, maar werkte daarna voornamelijk in Monte Carlo, eerst als danser en daarna als choreograaf.

Het derde deel was dan de “Boléro” – waar iedereen naar uitgekeken had – in een iconische choreografie van Maurice Béjart (1927-2007). Hij was één van de belangrijkste choreografen van vorige eeuw en richtte o.a. het Ballet van de XXe eeuw op in Brussel (1960). De Fondation Béjart verleende aan Ballet Vlaanderen de opvoeringsrechten, wat heel uitzonderlijk is! Iedereen kent wel de muziek die mooi is omwille van haar eenvoud. De solist staat centraal op een tafel omringt door een steeds groter wordende groep dansers. Wim Vanlessen, die al meer dan 20 jaar danst, deed het prachtig! De spanningsopbouw is te horen , te zien en te voelen…

Uiteraard werden de dansers beloond met een minutenlange staande ovatie!
KBC dank je wel voor deze fantastische avond!

 

 

 

 

Getagged , , , ,

8 thoughts on ““Ravel” door het Ballet van Vlaanderen

 1. Falderie schreef:

  Ballet is totaal mijn ding niet, maar ik ben blij dat jullie je geamuseerd hebben! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. kaybe610 schreef:

  Ik hou enorm van ballet en heb net het laatste kwartiertje gespendeerd met naar de youtube link te kijken waarvoor dannk 🙂 Mijn dochter heeft nog in de balletschool gezeten en heeft nog vaak mogen figureren in Sleeping Beauty… zalig om zien en ik was zo trots!!! Ze heeft de studies niet kunnen afmaken, maar ze kijkt met heel veel liefde terug naar haar mooie tijd op de balletschool!

  Geliked door 1 persoon

 3. Forever38.com schreef:

  In een woord : prachtig !!!
  Wat een heerlijke avond uit moet dat geweest zijn; echt genieten

  Geliked door 1 persoon

 4. Villasappho schreef:

  Heerlijke muziek en wat een uitputtingsslag ook. Ben er 1 van 13 klassiek, het gaat nooit meer over maar wil ook nooit meer beginnen

  Geliked door 1 persoon

 5. […] uit 2016 is “Ravel, door het Ballet van Vlaanderen”. Dat dit op de tweede plaats staat, is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat principal dancer, […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: