Over eten

Vorige week was de laatste aflevering van “Over eten” op één. Het programma startte op woensdagavond 20 april en liep gedurende acht weken. Het was geen kookprogramma, maar een informatief programma over eten.
Tegenwoordig zijn heel veel mensen geïnteresseerd in gezonde voeding, het is een thema dat enorm leeft. We krijgen een massa aan informatie – die soms zelfs tegenstrijdig is – en af en toe zien we door het bos de bomen niet meer. “Over Eten” wilde over enkele misvattingen     duidelijkheid scheppen.

Het programma was opgebouwd rond een aantal rubrieken die in iedere aflevering terugkwamen. Het item dat mij het meest fascineerde van iedere rubriek lees je hieronder!

 • een actuele voedingsvraag
  Vanille is een echt luxeproduct en bijgevolg duur. Toch is vb. vanillepudding of vanilleijs in de supermarkt niet echt duur. Hoe komt dat? Men zoekt naar een goedkoper alternatief en vaak valt de keuze op aardolie. Uiteraard zijn er een aantal chemische processen nodig.
 • het eetpatroon van een BV
  Gert De mangeleer  zijn ontbijt bestond uit 1 actimel, waarna hij naar zijn restaurant “Hertog Jan” ging. Tegen de middag had hij vier koffies gedronken en na de middag at hij een banaan. Daarna ging hij joggen. De diëtiste zei natuurlijk dat dit absoluut niet gezond was.
 • “de weg van…”
  Hier werd de omgekeerde weg gereconstrueerd van iets dat we opeten tot waar het vandaan komt.
  Een snoepje wordt gemaakt van suiker en gelatine. Gelatine wordt op zijn beurt gemaakt van varkenshuid! In ieder geval voor mij geen snoepjes meer!
 • een quizvraag met vier mogelijke antwoorden
  Waarin zit procentueel het meeste fruit?
  Danonino (Petit Gervais van vroeger): 0%
  Havermoutreep met frambozen en granaatappel: 1,5%
  Fristi met rood fruit: 2,1%
  Fruitella: 3%

De meest interessante aflevering vond ik die van 1 juni.
Eerst ging het over koffie en de werking van cafeïne.
Daarna werd Natalia gevolgd en zoals iedere vrouw houdt ook zij van chocolade. Maar wat blijkt? Pure chocolade (645 Kcal)  bevat meer calorieën dan witte chocolade (515 Kcal)! Witte chocolade bevat 60% suiker, terwijl pure chocolade 60% vet bevat. Zomaar zeggen dat witte chocolade dan gezonder is, is niet correct. Zwarte chocolade bevat immers vooral cacaopoeder terwijl witte chocolade cacaoboter bevat. In cacaopoeder zitten flavonoïden die heel nuttig zijn voor ons lichaam. Een stukje chocolade eten iedere dag is gezond, een hele reep niet!
Op dit moment is zuurdesembrood heel trendy. Je ziet het proces hoe het wordt gemaakt. Ook wordt de vraag gesteld of het zuurdesembrood van bij de bakker, wel echt zuurdesembrood is…

Ik heb heel wat bijgeleerd van dit programma, maar vaak ben ik wel geschrokken…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: