Pascale Naessens te gast bij Feeling

Feeling organiseerde een avond met Pascale Naessens bij Sanoma in Mechelen. We werden er feestelijk ontvangen met een lekker glaasje champagne.

pas6Pascale beklemtoont steeds dat haar boeken niet over diëten gaan, maar wel over een gezonde manier van eten wat tot gevolg kan hebben dat je vermagert.
Er staan niet alleen recepten in haar boeken, maar ook theorie over gezonde voeding.
Om dit wetenschappelijk te kunnen onderbouwen, verrichtte ze heel wat onderzoek. Zo ging ze in Boston praten met verschillende specialisten uit meerdere subdomeinen van de (voedings)wetenschappen. Maandelijks deelt ze dit in een interview in Feeling. In het julinummer komen we meer te weten over haar gesprek met David Ludwig, professor voedingsleer aan Harvard University en gespecialiseerd in obesitas (bij kinderen).

pas7

Een aantal zaken die me zijn bijgebleven van deze avond met Pascale:

 • Een calorie is een calorieis onzin!  100 kcal uit koekjes hebben niet hetzelfde effect op het lichaam als 100 kcal uit noten. Dit staaft het feit dat calorieën tellen eigenlijk weinig zin heeft.
 • Het is belangrijk om natuurlijke en ongeraffineerde producten te eten.
 • Vetten  – en dan vooral verzadigde vetten – zijn slecht voor de de gezondheid en voor de lijn” is ook een voedingsadvies dat ons jaren is voorgehouden, maar absoluut niet klopt. Vetten geven energie en zorgen voor een verzadigd gevoel. Vetten en eiwitten hebben we nodig, koolhydraten daarentegen eigenlijk niet!
 • Snelle koolhydraten (uit geraffineerde graanproducten) doen je suikerspiegel pieken, maar dat wordt snel gevolgd door een suikerdip die als gevolg heeft dat je terug trek hebt. Snelle
  koolhydraten moeten we daarom zoveel mogelijk vermijden.pas9
 • Trage natuurlijke koolhydraten zoals fruit zijn wel gezond. Vaak wordt gezegd dat je maximum drie stukken fruit mag eten, maar ook dat is niet zo. Je mag fruit eten zoveel je wilt. De suiker zit ingekapseld in de cellulaire structuur van het stuk fruit en ons lichaam doet er een flinke tijd over om aan die suiker te geraken, waardoor de bloedsuikerspiegel geen pieken vertoont.
 • Goede voedingsmiddelen (waarvan je ook vermagert) zijn volle yoghurt, noten en fruit.  Volle melk en volle yoghurt zijn te verkiezen boven magere of halfvolle.
 • Slechte voedingsmiddelen (waarvan je ook verdikt) zijn aardappelen (en afgeleiden) en gesuikerde dranken. Verschillende aardappelsoorten worden  gekruist zodat we aardappelen met veel zetmeel krijgen – want dat vinden we lekker – wat ook weer zorgt voor pieken in de bloedsuikerspiegel.

ConclusieHet maken van de juiste voedselkeuzes en de juiste voedingscombinaties is dus van heel groot belang!

Pascale praatte ongeveer een uurtje en toen we naar huis gingen, kregen we allemaal nog een leuke goodiebag mee!

pas5

 

15 thoughts on “Pascale Naessens te gast bij Feeling

 1. Falderie schreef:

  volle melk? volle yoghurt? Echt? 😮

  Geliked door 1 persoon

 2. Mrs. Brubeck schreef:

  Mag ik volgende keer mee??? Alsjeblieeeeeeee? 😀😀

  Geliked door 1 persoon

 3. melkenie schreef:

  Ik ben sinds maandag gestopt met het eten van aardappelen en suikers in bijvoorbeeld snoep etc. (Wat wel heel erg lekker is). Ik ben nu al 2 kilo kwijt, zag ik vanmorgen. Zonder te veel sporten, dus inderdaad goed op je voeding letten.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hilde schreef:

  Uit haar boek Puur eten 2 maakte ik al enkele recepten klaar en dat is telkens erg lekker :-). Ik onthoud vooral: de juiste voedingskeuze en dito voedselcombinaties zijn van belang. Ik ben zelf ook heel bewust bezig met gezonde voeding (beperken van snelle suikers, letten op het soort vetten en bijvoorbeeld enkel nog volkorenpasta en zilvervliesrijst). Daarnaast drink ik heel veel water overdag (minimum 1,5 liter) en als flexitariër wissel ik heel veel af. Tijdens het weekend mag het al eens wat meer zijn, ik let vooral op tijdens de week :-).

  Geliked door 1 persoon

 5. Billy schreef:

  ik weet niet of je alles wat zij verkondigt zomaar mag volgen, Sandra. Maar over eten wordt zoveel verteld hé, ook veel tegenstrijdigheden. Een mens zou op de duur niet meer weten wat te geloven.
  Ik vind dat Pascale zo belerend overkomt, is niet echt mijn stijl…sorry… 😉

  Geliked door 1 persoon

  • sandravda schreef:

   Inderdaad, je hoort tegenwoordig heel veel tegenstrijdigheden en volgens mij moet je vooral naar je lichaam luisteren. Vroeger at ik ’s morgens altijd brood en sinds ik fruit en havermout eet, heb ik veel minder last van mijn maagbreuk.

   Geliked door 1 persoon

 6. […] met Sandra Bekkari en haar 7 stappenplan voor een gezond, slank en energiek leven. Net als bij Pascale Naessens ligt ook bij haar de focus op een gezonde levensstijl. De Sana-methode, die zij ontwikkelde in […]

  Like

 7. […] was een heel leuke avond. Ondanks dat ik Pascale al verschillende keren gehoord heb, steek ik toch iedere keer weer wat nieuw […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: