Olympische Spelen: Nadia Comaneci en haar perfecte “1.00″

De start van de Olympische Spelen doet me terugdenken aan die van 1976 in Montreal.
Toen kende iedereen het 14-jarige Roemeense turnwonder Nadia Comaneci.

Ze werd geboren op 12 november 1961 in Onesti (Roemenië). Toen ze zes was, kwam Bela Karoly in haar klas en vroeg wie radslag kon. Nadia en één ander meisje werden nadien in de turnzaal verwacht. Zo begon het allemaal voor haar…

Ze werd geaccepteerd op de nieuwe turnschool van het koppel Bela en Marta Karoly. Nadia werkte heel hard en deed altijd meer dan van haar verwacht werd. Ze trainde maanden tot ze elke beweging volledig beheerste, perfectie was haar doel! In 1970 nam ze deel aan haar eerste competitie: het nationaal kampioenschap. Ze werd dertiende, wat voor haar een enorme teleurstelling was.

Zes jaar later tijdens de Olympische Spelen in Montreal was ze de eerste turnster die de hoogste score  behaalde. “10” betekende perfectie en zelfs het scorebord was niet voorbereid op perfectie, er verscheen immers “1.00”!  In totaal haalde ze 7 maal een “tien” en 5 medailles (3 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen).  Diezelfde week stond ze op de cover van Time, Newsweek en Sports Illustrated in Amerika. Ze keerde naar Roemenië terug als een heldin en werd naar voren geschoven als het symbool van de communistische perfectie.

De samenwerking tussen Nadia en Karoly werd door de regering stopgezet. Toen ze met haar nieuwe trainer niet de gewenste resultaten behaalde, moest Karoly haar op vijf weken tijd klaarstomen voor het wereldkampioenschap in Straatsburg (1978), wat uiteraard niet lukte. In plaats van stoppen, wat velen hadden verwacht, ging ze er terug keihard tegenaan. Op het Europees kampioenschap in Kopenhagen stond ze opnieuw aan de top. Tijdens de Olympische Spelen in Moskou (1980) behaalde ze nog 2 gouden en 2 zilveren medailles.

Het jaar nadien ging ze met een groep Roemeense turnsters op tournee door Amerika. Het was toen dat de Karoly’s in de Verenigde Staten bleven. Toen ze 23 was besloot ze te stoppen met turnen en de federatie nam haar in dienst als jeugdtrainer voor een heel karig loontje.

In 1984 kwam in Yoegoslavië een Engelstalige film over haar leven uit met als titel “Nadia” (volgens haar helemaal niet waarheidsgetrouw).
In 1989 vluchtte ze via Hongarije en Oostenrijk naar de Verenigde Staten.
In 1996 werd ze opgenomen in de “International Gymnastics Hall of Fame” en in april van datzelfde jaar trouwde ze met Bart Conner, een Amerikaanse turnkampioen.
In 1999 werd ze geëerd als “1 of the 100 Most Important Woman of the 20th Century”.
In december 2003 kwam haar boek “Letters to a Young Gymnast” uit, haar inspirerend levensverhaal.
Op 3 juni 2006 schonk ze het leven aan haar zoon Dylan Paul.

Ze spreekt vloeiend Frans en Engels en is ondertussen een succesvolle onderneemster geworden en het onbetwiste boegbeeld van het turnen. Ze reist met haar man de wereld rond om inspirerende lezingen te geven, het turnen en een gezonde levensstijl te promoten en haar liefdadigheidswerk verder te zetten.

Nadia heeft het zeker niet altijd gemakkelijk gehad. Ze groeide op in het Roemenië van Ceaucescu, één van de ergste dictaturen van het toenmalige Oostblok, waar sportieve successen worden gebruikt voor politieke propaganda. Later moest ze haar familie achterlaten toen ze naar Amerika vluchtte. Maar door haar motto lukte het haar steeds!

“Hard work has made it easy. That is my secret.
That is why I win.”

Hebben jullie al van haar gehoord?

 

 

Advertentie

11 thoughts on “Olympische Spelen: Nadia Comaneci en haar perfecte “1.00″

 1. Absoluut. Was een wondertje in mijn jonge(re) jaren…

  Geliked door 1 persoon

 2. Falderie schreef:

  Net iets te lang geleden, maar ik had de naam al wel eens gehoord!

  Geliked door 1 persoon

 3. kaybe610 schreef:

  Ik keek zoooo naar haar op !!!

  Geliked door 1 persoon

 4. Hilde schreef:

  Gisteren voor het eerst gekeken naar de Olympische spelen (discipline turnen) en dan nog…omdat het toevallig opstond. Echt knap hoor. Het nieuws van Gouden Greg is natuurlijk niet aan ons voorbijgegaan. Om terecht fier op te zijn als Belg. Van Nadia Comaneci had ik dus absoluut nog niet gehoord dus een blogpost als deze is voor mij een verrijking. Mooie quote, overigens.

  Geliked door 1 persoon

 5. Billy schreef:

  tuurlijk, ze was dan ook van een uitzonderlijk jaar hé… 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: