Onze eerste keer Saint-Jean-Cap-Ferrat

img_20160908_163730

Tijdens onze jaarlijkse trip naar Nice, ontdekken we altijd graag nieuwe plekjes. In een reisgids had ik gelezen over Villa Ephrussi de Rothschild en ook Kathleen had mij aangeraden eens een bezoekje te brengen aan de villa.

Cap Ferrat hadden we nog nooit bezocht. Het is gelegen tussen Nice en Monaco. Op het schiereiland staan enkele van de meest luxueuze villa’s van de Franse Rivièra en Villa Ephrussi de Rothschild wordt door velen beschouwd als dé allermooiste.

Met bus 81 reden we in een half uurtje tijd naar de haven van Saint-Jean-Cap-Ferrat. We kuierden er wat rond en tegen de middag begaven we ons dan naar de villa (de bus stopt bijna voor de deur!) De roze villa is gelegen op het hoogste punt van Cap Ferrat en wordt omgeven door prachtige tuinen. De inkomprijs per persoon bedraagt 13.50 euro. We besloten eerst te lunchen. Omdat het zo warm was, aten we binnen in de mooie dining-room met prachtig uitzicht op de baai van Villefranche! Ik koos voor een salade Camelia, een variant op salade Niçoise. Het was net een schilderijtje en bovendien superlekker (16 euro).

Na de lunch haalden we aan de receptie een gratis audiogids die beschikbaar was in 9 talen. De dame stond ons in het Nederlands te woord (dat hadden we helemaal niet verwacht!).

Béatrice de Rothschild (1864-1934) was een telg van de bankiersfamilie de Rothschild en huwde op haar 19e met Maurice Ephrussi, een Parijse bankier van Russische afkomst. Hij was een vriend van haar ouders en 15 jaar ouder dan zij. Door een ziekte die ze via hem opliep, kon ze geen kinderen krijgen. Na 21 jaar eindigde het huwelijk met een echtscheiding. Toen haar vader overleed in 1905 en haar een fortuin naliet, ontdekte Béatrice Cap Ferrat. Ze kocht de grond waar ook Leopold II van België zijn oog op had laten vallen en liet er haar prachtige villa op bouwen.

Béatrice Ephrussi de Rothschild leek me een heel speciale. Ze hield van roze (wat je ziet aan de kleur van de villa), van casinospelen (er staan verschillende speeltafels in haar huis) en van kunst (enorme kunst- en porseleincollectie). Haar vele dieren beschouwde ze als haar kinderen. In de Belle Epoque kon het niet gek genoeg zijn. Zo organiseerde ze een groot hondentrouwfeest en op die manier dreef ze de spot met haar eigen mislukte huwelijk.

De negen tuinen die de villa omringen zijn eveneens prachtig. Ze zijn een weerspiegeling van de talrijke reizen die Béatrice in de loop van haar leven maakte. Elke 20 minuten wordt er in de Franse tuin een muzikaal waterspel ten gehore gebracht. De fonteinen spuiten weelderig op klassieke muziek. Prachtig!

Vorig jaar bezochten we Villa Eilenroc in Juan-les-Pins (Antibes), ook een heel mooie villa. Villa Ephrussi de Rothschild is echter veel groter en wordt ook veel commerciëler uitgebaat. Je kan er heel gemakkelijk de ganse dag doorbrengen.

Het was een prachtige villa en ik vond het de leukste uitstap die we dit jaar maakten.
Volgende keer een verslag over Cannes.

Advertentie

3 thoughts on “Onze eerste keer Saint-Jean-Cap-Ferrat

  1. Dit is écht genieten in stijl ! Jammer dat we er niet bij waren 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. […] echtgenote van Maurice Ephrussi – Béatrice de Rothschild – liet in Saint-Jean-Cap-Ferrat ook een prachtige villa bouwen die we reeds […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: