Van “opruimen” naar “minimaliseren”…

Een tijdje geleden woonde ik de opleidingsdag “Start to organise” van Femma bij.
Eva Brumagne heeft me toen echt geïnspireerd. Ze deed me bovendien stilstaan bij de weg die ik het voorbije jaar heb afgelegd.

Eind vorig jaar was een vriendin van mij helemaal in de ban van het minimaliseren en ze leende me het boek “Opgeruimd” van de Japanse Marie Kondo uit. Ik heb het toen gelezen en er een blogje over geschreven. Ik vond haar “opruimtips” erg nuttig, maar was het helemaal niet eens met haar werkwijze. Je zou ieder item moeten vastnemen en je de vraag stellen “word ik hier gelukkig van?” Indien het antwoord “neen” was, zou je het moeten wegdoen. Dat vond ik toen echt belachelijk!

Enkele voorbeelden.
Ik had een hele stapel fleece-dekentjes liggen; minstens drie per persoon. Nochtans gebruik je er maar ééntje! Ik heb de drie mooiste bijgehouden – wij zijn thuis met drie – en de rest heb ik weggedaan.
In de schuif lagen ook verschillende kurkentrekkers die ik natuurlijk niet allemaal gebruikte. Maar stel dat er één stuk zou gaan, dan had ik er nog eentje en moest ik er geen nieuwe gaan kopen!
In mijn kast lagen wel tien paar lakens. Ik kon die toch niet wegdoen? Lakens zijn immers  duur en als er een paar versleten is, moest ik er geen nieuwe gaan kopen.
Mijn vriendin volgde de raad van Marie Kondo wel en ik begreep haar echt niet! Al die dingen waar ze zoveel geld aan had uitgegeven deed ze nu zo maar weg…

img_20161022_155058Ondertussen bekijk ik het anders… Net als Eva heb ik mijn lakenkast herbekeken. Een paar lakens gaat jaren mee. Er ligt nu één paar op mijn bed en nog twee paar in de kast. De rest heb ik weggedaan. Ik geef toe dat ik op heel wat tegenstand stootte toen ik het sommige mensen vertelde.Mijn generatie is immers anders opgevoed!

Toch voel ik me er heel goed bij. Ruimte in mijn kast maakt me blij. Vroeger toen ik een kast open deed, viel er vaak iets uit omdat ze zo vol zat. Nu doe ik de kast open en heb ik een duidelijk overzicht. Zo fijn!

Advertentie

13 thoughts on “Van “opruimen” naar “minimaliseren”…

 1. bij sommige dingen kun je je idd afvragen of je ze niet beter bewaren kunt, maar het is een feit: We hebben vaak teveel van alles!
  Ik moet mijn kast ook eens opruimen.. veel kleding die ik al jaren niet meer aan heb gehad, moet ik gewoon weg doen. Ik weet zeker dat ik heel veel zakken vol ga krijgen hahaha 😛

  Geliked door 1 persoon

 2. wannderful schreef:

  Zelfde situatie hier. Alleen even doorzettingsvermogen nodig om eraan te beginnen. 😉

  Geliked door 1 persoon

  • sandravda schreef:

   Ik ben begonnen in mijn keuken met 1 kast of lade per dag. Daarna heb ik de andere ruimtes aangepakt. Alles was ok tot we het appartement aan zee leeg gemaakt hebben. Nu staat mijn hall terug vol dozen. Ik was goed begonnen, maar door de drukte is het stilgevallen. Na de herfstvakantie begin ik eraan…

   Geliked door 1 persoon

 3. Je kunt die oude lakens misschien gebruiken om te spoken met Halloween !

  Geliked door 1 persoon

 4. Hilde schreef:

  Bij je vorige blogje – dat van KonMari – fronste ik ook sterk de wenkbrauwen (vooral dat van dat boeken weggooien, echt…niet), kon me daar ook niet helemaal in vinden. Nu ik dit nieuwe blogje lees, kan ik al beter volgen. Al zal een te strak plan voor me – lees: iemand die veel creatief bezig is – nooit echt volledig werken. Het beste haal ik er dan uit, wat voor mezelf van toepassing is. Graag komen lezen Sandra. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Flavie schreef:

  Het is niet gemakkelijk om op te ruimen en weg te doen… maar weg doen om weg te doen, zou ik nu ook niet doen. Enkel hetgeen echt weg kan. Ik sluit mij bij jou aan… weg wat weg kan en toch nog reserve houden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Mathilde Maijer schreef:

  Ik vind het wel fijn als het spul dat ik wegdoe, goed terechtkomt. Want zomaar alles in de kliko gooien, vind ik echt zonde. Maar ik maak graag iemand blij met lakens die bij mij maar liggen te liggen in de kast. Dan weet ik zeker dat ze goed gebruikt worden. Daarom zet ik graag dingen op een weggeefsite. Daar komen zulke blije mensen op af, en dan vind ik opruimen helemaal goed.

  Geliked door 1 persoon

 7. […] 45+”, maar al snel kwamen daar het gewone stijladvies en de kruidenworkshops bij. Daarna volgde “start to organise”, geïnspireerd door de hype rond opruimen en minimaliseren van Marie Kondo. Sinds vorig jaar ben ik […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: