Lunchlezing in het MOMU met Edouard Vermeulen van Natan

momu1Zondagmiddag woonde ik in het Modemuseum in Antwerpen de lunchlezing bij met Edouard Vermeulen van Natan.

Vermeulen, geboren in 1957 in Ieper, volgde geen modeopleiding, maar interieurvormgeving aan Sint-Lucas in Brussel. Op zoek naar een ruimte voor zijn zaak in binnenhuisinrichting, kwam hij in 1983 terecht bij couturehuis Natan op de Louisalaan. Daar huurde hij een kleine ruimte, meer bepaald een plaatsje in de hal. De zaak van Paul Natan – opgericht in 1930 – was ondertussen overgenomen door Jacqueline Léonard, die enkele jaren later ook stopte. Omdat Vermeulen toen vaak de vraag kreeg naar jurken, stapte hij kort daarna over naar de modewereld. Uiteraard had hij een naam nodig voor zijn zaak; maar Vermeulen…. dat klonk niet echt goed voor in de modewereld! Hij besloot de naam Natan te behouden.

In 1986 vond zijn eerste show plaats, waarbij Prinses Paola aanwezig was. Sindsdien kleedt hij heel wat leden van koninklijke families. Zowel Belgische, als Nederlandse, Luxemburgse en Zweedse royals kloppen geregeld bij hem aan. In 1999 ontwierp hij de bruidsjurk van Koningin Mathilde. De verloving was in september en het huwelijk in december. Heel veel tijd om de jurk te ontwerpen was er dus niet en bovendien moest alles heel discreet gebeuren. Er werd geopteerd voor een eenvoudige jurk met een mantel en een kraag. Nadien deden ook prinsessen Laurentien en Claire een beroep op hem voor hun bruidsjurken.
Sinds 2000 is Natan hofleverancier en in maart 2003 werd Edouard Vermeulen officier in de Leopold II-Orde.

Natan heeft nu ook een couturejurk aan het MOMU geschonken. Het museum maakte een documentaire over het volledige creatieproces van deze jurk: van het bedenken tot het eindproduct. De vele pasbeurten, de selectie van het model en zelfs de fotoshoot komen in de film aan bod. Dit is een unieke gelegenheid om het ganse proces te zien. Normaal worden enkel de afgewerkte stukken getoond in een museum. Kenmerkend voor Natan is dat hun jurken heel draagbaar zijn, maar omdat deze bestemd was voor het MOMU mocht ze over de top zijn. Je ziet in de film het grote vakmanschap van Edouard Vermeulen. Deze documentaire is nog gratis te bekijken tot 5 december in de galerij en wordt vergezeld van enkele creaties van Natan.

momu4

Bij Natan werken ze momenteel met 23 personen en vormen één grote familie. Ook de mensen die er vroeger werkten en nu met pensioen zijn, behoren nog steeds bij de Natan-familie.
De stijl van Edouard Vermeulen is minimalistisch, klassiek en vrouwelijk. Hij creëert vooral heel draagbare mode. De omzet bij Natan komt voor 90% uit mode en voor 10% uit accessoires. Bij de meeste modehuizen is dit net andersom!

Een ontwerper waar Vermeulen erg naar opkeek was Balenciaga. Van de huidige generatie vindt hij Dries Van Noten heel erg goed. De etalage van Het Modepaleis kan hij nooit zo maar voorbijlopen. Ondanks het feit dat hij van Brussel is, ziet hij Antwerpen als dé modestad van België.
Mannenmode creëren is iets wat hij niet van plan is. Vermeulen is heel klassiek – steeds gekleed in grijs en blauw – en  vraagt zich af wat hij zou kunnen bijdragen aan mannenmode.

Ik hou ontzettend van de stijl van Edouard Vermeulen en Natan. Bovendien vind ik hem een heel charmante man waar je met veel plezier naar kan luisteren. Het was een heel fijne lezing die voor mij gerust wat langer had mogen duren!

10 thoughts on “Lunchlezing in het MOMU met Edouard Vermeulen van Natan

 1. Mrs. Brubeck schreef:

  Ik houd ook wel van zijn stijl, mocht het een ietsiepietsie goedkoper zijn… 😀😀

  Geliked door 1 persoon

 2. Villasappho schreef:

  Bijzonder verhaal maar geef niks om de kleding

  Geliked door 1 persoon

 3. kaybe610 schreef:

  Prachtig zijn kleren… klassiek maar vaak met een twist… love it!

  Geliked door 1 persoon

 4. Jenny schreef:

  Heeeeel interessant om dit eens te lezen! Ik zou ook erg genoten hebben van de lezing denk ik 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Flavie schreef:

  Ik wil zo graag een Natan handtas… maar zal eerst nog veel moeten sparen 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: