Verkiezingen USA – wat niemand verwacht had…

 

Wij keken deze nacht naar VTM waar Stef Wauters ons in het gezelschap van CNN, Howard Gutman en Gwendolyn Rutten de nacht doorloodste. Gutman is de sympathieke ex-ambassadeur van de Verenigde Staten in België.

Uitgangspunt: 270 kiesmannen zijn nodig om president te worden.

Iets na 3 uur lag Trump al op kop. Het werd eigenlijk veel spannender dan voorzien, want wie gehoopt had tegen 4 uur in zijn bed te kruipen met de quasi zekerheid dat Hillary de volgende president zou worden had pech. Ohio, de staat waar de nieuwe president steeds won, ging naar Trump. Na ook Florida en Noord-Carolina wist iedereen dat het zeer moeilijk zou worden voor Clinton. In de peilingen werden, zoals vaak en nu ook weer, de stemmen voor de extremere Trump zwaar onderschat.

De beurzen reageerden direct. De Nikkei-index opende met min 3%, de dollarkoers daalde tegenover de yen en de euro en ook de Mexicaanse peso zakte. De goudprijs steeg omdat mensen goud in turbulente tijden zien als een veilige haven.

Om half vijf dacht de New York Times al dat Trump 80% kans had om president te worden.
Een tijdje later werd vanuit het kamp van Hillary een tweet de wereld in gestuurd waarbij men kan afleiden dat ze de handdoek in de ring wierp.

Wat heeft Hillary genekt? Misschien het feit dat ze nooit echt een eigen boodschap heeft gehad, steeds in de verdediging ging en vooral de Obama’s opvoerde. Haar imago speelde haar vast ook parten. De Amerikanen wilden duidelijk verandering en dan is alles beter dan een echte politicus. Trump heeft geen enkele politieke ervaring. Dit is echt het afkeuren van het beleid van de laatste acht jaar.

Na de Brexit, terug een onverwachte uitslag. Waarschijnlijk wordt Amerika een verdeeld land omdat door het uitvoeren van het programma van Trump mensen enigzins tegen elkaar zullen worden opgezet.

Clinton wou haar nederlaag niet meteen toegeven terwijl Trump stond te trappelen om zijn overwinningspeech al te geven…

Donald Trump is de 45e president van de Verenigde Staten. Een zakenman van 70 jaar, 3 keer getrouwd en 5 kinderen. Trump was in een donkerblauw pak, wit hemd en rode das (een krachtdadig zakenman) en Melania was in het wit gekleed (wat wijst op een nieuw begin). Amerika heeft terug een heel stijlvolle first lady.
Zijn speech was atypisch voor hem. We zagen een presidentiële Trump. Hij wil de president van alle Amerikanen zijn. De campagne is over en nu gaat het werk beginnen. Hij wil dat zijn landgenoten trots op hem zijn. Hij houdt van zijn land!

Hebben jullie vannacht gekeken?

16 thoughts on “Verkiezingen USA – wat niemand verwacht had…

 1. Ik heb niet gekeken vannacht maar vanmorgen wel samen met dochterlief gekeken naar de kiesstemmen en we zagen al snel dat hij het gewoon ging winnen.
  Laten we hopen dat we plezierig verrast worden en deze rare meneer het misschien wel goed doet.. Maar het gaan 4 rare jaren worden gok ik!

  Geliked door 1 persoon

 2. Samaja schreef:

  Ik heb niet gekeken en dus was het behoorlijk schrikken aan het ontbijt. Ik word er niet bepaald vrolijk van dat Trump president zal worden en dat is niet in het minst te wijten aan zijn houding tegenover vrouwen, abortus e.d. Het valt natuurlijk af te wachten hoe hij zich gedraagt als president. We zullen zien…

  Geliked door 1 persoon

 3. Hilde schreef:

  Ik ben niet speciaal hiervoor wakker gebleven, dat heb ik er echt niet voor over. Was wel metéén klaarwakker na het onthutsende nieuws van de verkiezingsuitslag.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik lag in bed en rolde eruit toen ik de uitslag hoorde…

  Geliked door 1 persoon

 5. greet schreef:

  Ik had gehoopt wakker te worden met het nieuws dat Clinton de volgende president van de VS zou worden. Het draaide anders uit. Ik wist wel dat Hillary heel wat tegenstand oproept (terecht of onterecht), maar Donald Trump als president.. pfff..

  Geliked door 1 persoon

 6. Brubeck schreef:

  Niet gekeken en halvelings had ik dit verwacht, want ja, we hebben de Brexit ook zien gebeuren wat toen niemand verwachtte. Verder vind ik dat zoveel mensen nu overdreven negatief reageren. Dat gebeurde ook 16 jaren geleden toen George Bush nipt verkozen werd.
  Wat Clinton vooral tegenwerkte was dat ze het politieke establishment belichaamde. De politiek in het algemeen kan hier lessen uittrekken en proberen te begrijpen wat de “gewone man” in de straat beroert.

  Geliked door 1 persoon

 7. Flavie schreef:

  Ik heb niet gekeken, maar hoorde het op de radio in de auto… het was even schrikken!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: