Opnieuw afscheid van een icoon: Leonard Cohen

Gisteren lazen we bij Falderie al over het overlijden van Leonard Cohen. Zijn management meldde het tragische nieuws op Facebook en voegde eraan toe dat de familie vraagt om hun privacy te respecteren. Na David Bowie en Prince opnieuw een muziekicoon dat we in 2016 verloren hebben. Eigenlijk heb ik hem echt goed leren kennen door mijn jongste dochter, Caroline. Raar hé… een zanger van 82 jaar die ik vooral door haar ken.

Leonard Cohen werd geboren in 1934 in Montreal en studeerde Letterkunde. Hij schreef dichtbundels en twee boeken (“The Favourite Game” & “Beautiful Losers”) waarmee hij heel wat succes oogstte. Later verhuisde hij naar de Verenigde Staten en begon songs te schrijven. In 1966 nam Judy Collins zijn nummer “Suzanne” op, dat meteen een hit werd. Het volgende jaar verscheen dit nummer op zijn debuutalbum “Songs of Leonard Cohen”. In 1984 bracht hij het legendarische “Hallelujah” uit. Dit nummer is ondertussen één van de meest gecoverde songs ooit, denk maar aan de versie van Jeff Buckley of deze van Rufus Wainwright in Shrek.

Nadat hij zich in de jaren ’90 vijf jaar in een boeddhistisch klooster had teruggetrokken, ontdekte hij dat hij door zijn manager was opgelicht. Dit zette hem ertoe aan om op wereldtournee te vertrekken. Het werd een uiterst succesvolle tour waardoor de wereld Leonard Cohen opnieuw ontdekte en in de armen sloot als nooit tevoren.

Vorige maand bracht Cohen zijn veertiende album uit “You Want it Darker”, dat door velen als zijn testament werd gezien (net als ★ van Bowie).

Ik kon Cohen erg appreciëren met zijn typerende, warme en melancholische stem.
Er zijn veel artiesten: je hebt schrijvers en je hebt muzikanten; Cohen was beiden!

7 thoughts on “Opnieuw afscheid van een icoon: Leonard Cohen

 1. Falderie schreef:

  ’t Is een triestig jaar…

  Like

 2. Heidi schreef:

  Die lage, donkere stem… zoveel moois dat we zullen missen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hilde schreef:

  Gisteren nog een bundel met muziekteksten van hem ingekeken, vooral dat sprak me aan bij dit icoon. De inhoud en het publiek dat hij daarmee heeft bereikt.

  Geliked door 1 persoon

 4. […] David Bowie, Prince en Leonard Cohen overleed op kerstmis Georges Michael totaal onverwacht. Alweer een muziekicoon dat ons dit jaar […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: