VERZENAY – LE PHARE EN DE WIJNVELDEN

In een vorig blogje vertelde ik jullie al over onze trip naar Reims. De tweede dag besloten we Le Phare in Verzenay te bezoeken, een vuurtoren met een wijnbouwmuseum. Een vuurtoren tussen de wijngaarden? Vreemd!

dsc_0603

Het was een reclamestunt van Joseph Goulet om zijn champagne te promoten. Hij liet in 1909 de vuurtoren bouwen met beneden een restaurant/danscafé, waar de mensen elkaar ontmoeten en champagne dronken.
Na WO I bleef enkel de vuurtoren overeind. In 1987 werd hij gekocht door de gemeente. Na een investering van meer dan 2 miljoen euro voor een wijnbouwmuseum opent het in oktober 1999 zijn deuren. In 2009 werd de vuurtoren gerenoveerd voor nog eens 600.000 euro.
Na 101 trappen beklommen te hebben, bereikten we het uitkijkpunt op 25 meter hoogte. Enkel aan de westelijke kant zijn er geen wijngaarden, maar is er een woud. Adembenemend!

Het bezoek aan het museum gebeurt aan de hand van een audiotour (ook in het Nederlands). Het is een interessant ontdekkingsparcours door 5 speciale ruimtes.
Eerst krijgen we een inleidende film te zien over het wijnbouwgebied. Reims is de champagnestad bij uitstek. Champagne werd vroeger ook wel de “wijn van de hellingen” genoemd. Belangrijk voor champagne zijn de bodem (mergel, klei of zand die het vocht vasthouden), het klimaat (zacht van de oceaan tegenover streng van het vasteland) en het reliëf (de glooiingen van de hellingen met goed zonlicht). Er worden drie soorten druiven gebruikt voor de champagne: Pinot Noir en Pinot Meunier (beiden blauwe druiven) en Chardonnay (witte druif). Meestal worden voor een champagne deze drie soorten druiven gemengd. De verschillende verhoudingen geven de specifieke smaak. Chardonnay zorgt voor zuiverheid en lichtheid en geeft de champagne zijn verfijnde smaak. Door de Pinot Noir krijgt de wijn structuur en stevigheid en de Pinot Meunier zorgt voor de fruitigheid, het aroma. Daarna gaan we via een uitzichttoren het champagnelandschap ontdekken, kijken we wat er tijdens de cyclus van de seizoenen gebeurt in het proces van druif tot wijn (zowel vroeger als nu), bekijken we de feesten en de heiligen van de champagnestreek met daarbij de traditionele klederdracht en is er tot slot nog een ruimte gewijd aan verhalen en legendes.

Een eind verderop stond de molen van Verzenay, eigendom van champagnehuis Mumm. Spijtig genoeg kan je hem niet bezoeken. Het is één van de meest gefotografeerde monumenten van het departement. Hij werd gebouwd in 1818.

Aan de molen maakten we ook nog een wandeling tussen de wijngaarden. We waren niet alleen want de kleine parking stond bijna vol! We proefden van de druiven die er nog hingen. Het waren kleine, vrij zure druifjes met veel pitten. Charmant, maar de druiven uit de winkels zijn veel lekkerder!

Verzenay staat op de lijst van grand-cru gemeenten van de champagne. Alle druiven uit de wijngaarden van deze gemeenten leveren een “grand cru” champagne. Verzenay staat bekend als één van de beste terroirs van de Champagnestreek.

6 thoughts on “VERZENAY – LE PHARE EN DE WIJNVELDEN

 1. Mrs. Brubeck schreef:

  Weeral wat bijgeleerd! 😀

  Geliked door 2 people

 2. Je hebt mijn bestelling van 180 flessen toch laten opsturen?

  Geliked door 2 people

 3. […] eerste dag in Reims onze tweede dag in […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: