Voor iedereen een “Little Black Dress” ?

Tijdens de feestdagen dragen veel dames een “Little Black Dress”. In Frankrijk spreken ze van “La Petite Robe Noire”. Het kleine zwarte jurkje is tijdloos en altijd mooi!

In de Amerikaanse Vogue stond in 1926 een eenvoudig zwart jurkje ontworpen door Coco Chanel. Het Amerikaanse tijdschrift noemde het een “Chanel’s Ford” omdat het ontworpen was door Chanel en net als de Ford een eenvoudig en betaalbaar model was. De eenvoud, die kenmerkend was voor de creaties van Chanel, was revolutionair in die tijd!

De bekendste LBD werd gedragen door Audrey Hepburn in de film “Breakfast at Tiffany’s” uit 1961. Het was ontworpen door Hubert de Givenchy en je kan het jurkje nu bewonderen op de tentoonstelling “Hubert de Givenchy – To Audrey with Love” in het gemeentemuseum in Den Haag.

Een little black dress zou een basisjurkje zijn dat iedere vrouw in haar kleerkast moet hebben.
Je kan het immers voor elke gelegenheid dragen, van heel formeel tot heel casual. Nooit zal je jezelf nog de vraag moeten stellen: “wat doe ik aan vandaag?” Door het te stylen met de juiste accessoires is het steeds dé geschikte outfit.

Met het feit dat iedereen een LBD zou moeten hebben, ben ik het dan weer niet eens. Voor veel dames is zwart niet de meest flatterende kleur. Zwart kan je er ziek, ouder en vermoeid laten uitzien als het niet tot je kleurenpalet behoort. De tint van het jurkje kan wel een beetje bijgestuurd worden door middel van een sjaaltje, een juweeltje of een vestje in een kleur die jou flatteert.

Ik draag echter liever geen zwart. Voor mij dus geen LBD, maar wel een eenvoudig, stijlvol blauwgrijs basisjurkje. Je kiest uiteraard best voor een donkere neutrale tint die jou het meest flatteert, vb. donkerblauw, donkergrijs, bordeaux. Mijn advies: als zwart ook niet jouw kleur is, opteer dan liever voor een eenvoudig jurkje in een andere neutrale kleur die jou flatteert.

Heb jij een little black dress?

 

15 thoughts on “Voor iedereen een “Little Black Dress” ?

 1. Samaja schreef:

  Ik heb er een, maar vind zelf dat ik beter sta met donkerblauw.

  Geliked door 1 persoon

 2. Neen, dat heb ik niet, gewoonweg omdat ik er niet mee sta!

  Geliked door 1 persoon

 3. Mrs. Brubeck schreef:

  Je hebt gelijk, maar er zijn zoveel mensen die zich niet weten te kleden… ik sta wel goed met zwart omdat ik een bruine huid heb en bezit wel 6 lbd’s 😬😀

  Geliked door 1 persoon

 4. Joni - hfdst 3 schreef:

  Ik heb er zowaar 2. En ben zware fan (lees: op zoek naar nog exemplaren 😉)

  Geliked door 1 persoon

 5. Hilde schreef:

  Ja hoor ik heb er een (en dan heb ik het niet over dat franse petite robe noire uit een flesje 🙂 ). Liefst draag ik het met een glitter blouse onder en ik voel er mij goed in.

  Geliked door 1 persoon

 6. Flavie schreef:

  Ik heb er geen maar zou er wel graag eentje hebben, alhoewel ik met donkerblauw beter sta denk ik.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: