Matcha, het Japanse goud

thee3Zondagmorgen reden mijn dochter en ik naar Aarschot voor “Start 2 Matcha”. Theesommelier Jessica Van Humbeeck van “Thee met een Verhaal” zou ons laten kennismaken met Matcha. We werden hartelijk ontvangen met een kopje gemberthee en heerlijke speculaas. Eerst vertelde Jessica ons over Matcha en daarna mochten we zelf aan de slag!

Matcha thee is dé hype van het moment. Het is een Japanse groene poederthee die wordt gebruikt tijdens de Japanse theeceremonie en tevens een bekende superfood. Slechts een kleine elite van theeboeren in Japan kan deze kwalitatief hoogstaande thee produceren.

80% van de matcha die in België wordt verkocht is eigenlijk niet goed. Hij kan vermengd zijn met goedkoper theepoeder of er kunnen chemische stoffen aan toegevoegd zijn (geur-, kleur- of smaakstoffen). Matcha heeft een frisse groene kleur en geur. Ook de prijs is een indicatie. Als je minder dan 25 euro betaalt voor 35 gram mag je je vragen stellen. Bovendien dient het theepoeder uit Japan te komen.

Matcha is afkomstig van de theeplant Camellia Sinensis. De planten worden de laatste vier weken voor de oogst afgeschermd van rechtstreeks zonlicht door middel van donkere zeildoeken. Hierop reageert de plant door intensief chlorofyl of bladgroen aan te maken. Alleen de allerfijnste theebladeren worden geoogst, gestoomd, gedroogd en verpulverd tot een heel fijn frisgroen poeder met de consistentie van talk.

thee2

Matcha thee is heel gezond. Het bevat 15 x meer antioxidanten dan blauwe bessen (ontstekingsremmend, anti-aging en anti-kanker), geeft een boost aan je metabolisme, geeft energie, is cholesterolverlagend en stressreducerend en is bovendien een natuurlijke detox door de chlorofyl.

Toch mag niet iedereen matcha gebruiken. Geef het zeker niet aan kinderen. Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft, gebruik je het ook beter niet, evenals bij chemotherapie. Voorzichtigheid is ook geboden bij hart- en vaatziekten, maagproblemen of als je bepaalde medicijnen neemt. Omdat het zo sterk is mag je niet meer dan 2 tassen per dag drinken.

Nadat Jessica had gedemonstreerd hoe je matcha thee bereidt, was het onze beurt. Als je het goed opgeklopt hebt, lijkt het op een schuimig groen soepje. Het heeft een zachte aangename en crèmige smaak. Je kan het als thee drinken, maar het poeder kan ook toegevoegd worden aan fruitsap, yoghurt en je kan ermee koken en bakken. Matcha wordt best bewaard in de koelkast; licht, lucht en warmte moeten vermeden worden.

Jessica gaf nog twee theetjes mee om thuis te proberen. Het was een heel leuke voormiddag en we hebben heel wat opgestoken. Uiteraard namen we een doosje Matcha mee naar huis. We zijn zeker van plan om nog andere evenementen bij te wonen en dat willen we dan graag combineren met een bezoek aan Aarschot!

 

 

Advertentie

14 thoughts on “Matcha, het Japanse goud

 1. Klinkt goed, maar (eerlijk?) het ziet er meer uit als erwtensoep 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. fitmetlien schreef:

  Leuk! Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar ik hoop daar snel verandering in te brengen!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hilde schreef:

  Over matcha hoorde/leesde ik heel wat, het schijnt idd een echte hype. Heb net m’n voorraad thee nieuw aangevuld. Matcha probeerde ik nog niet. Klinkt wel lekker volgens de omschrijving die jij hier geeft.

  Geliked door 1 persoon

 4. dirk1heidi schreef:

  Wat leuk om dat y leren kennen.
  Maar ik zelf lust geen thee.

  Geliked door 1 persoon

 5. […] gezondheidsredenen. Alhoewel hij erg lekker is, denk ik niet aan thee als ik matcha drink. Je kan hier het blogje nog eens […]

  Like

 6. About Joyce schreef:

  Oh heb hier nog nooit van gehoord, naar wat smaakt het dan als het niet naar thee smaakt? :p Ben heel benieuwd!

  Geliked door 1 persoon

 7. Flavie schreef:

  Ik heb er al van gehoord… het ziet er speciaal uit.

  Geliked door 1 persoon

 8. […] eerste keer dat we naar Thee met een Verhaal  gingen, een tijdje geleden maakten we er kennis met Matcha. Nu ontdekten we er zes verschillende soorten thees en infusies en zouden ook het perfecte kopje […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: