Jackie – de film

Na een blogje over Melania Trump en de kledingkeuzes van de huidige en de vorige first lady, gaat het vandaag over de film over één van de meest iconische first ladies van Amerika: Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis.

Ik kijk meestal niet op voorhand naar de trailer van een film en dan gebeurt het wel eens dat ik met ietwat verkeerde verwachtingen ga kijken. In plaats van een film over het leven van Jackie, keek ik naar een film over de dagen volgend op de moordaanslag op John F. Kennedy (22 november 1963) gezien door de ogen van zijn weduwe. De film schakelt heen en weer tussen het moment van de moord, een rondleiding in het Witte Huis, de voorbereidingen van de staatsbegrafenis en een interview met de voormalige first lady. Dat is behoorlijk chaotisch, maar waarschijnlijk was het de bedoeling van de regisseur om zo aan te tonen hoe Jackie zich gevoeld moet hebben.

Een verbluffende Natalie Portman vertolkt de hoofdrol. Haar houding en stem gelijken enorm op die van Jackie. Portman ontdekte dat de first lady haar stem en uitstraling aanpaste als ze in het openbaar moest verschijnen, wat ze ook voortreffelijk imiteerde. Jackie komt niet over als een erg aangename vrouw, wel als iemand die exact weet hoe een verhaal gecreëerd wordt. Zij deed er alles aan opdat de wereld zich John F. Kennedy zou herinneren als een fantastische president. Enkele dagen na de moord geeft ze op haar eigen vraag een interview waarin ze de touwtjes in handen neemt en haar versie geeft van wat er gebeurd is.

Voor deze film zijn verschillende kledingstukken nagemaakt door de Franse kostuumontwerpster Madeline Fontaine. Kledij is uitermate belangrijk voor een film over Jackie Kennedy omdat zij een belangrijk stijlicoon is. Haar klassieke en tijdloze stijl is ook vandaag, meer dan 50 jaar later, nog steeds aanwezig in het straatbeeld; denk maar aan de grote zonnebrillen, parels en mouwloze jurkjes. Mede dankzij de kledij transformeerde Portman in Jackie Kennedy. Naast de nominatie voor Beste Actrice, werd deze film dan ook terecht genomineerd voor Beste Kostuum. Daarenboven kreeg hij ook nog een derde – overigens ook heel terechte – nominatie voor Beste Muziek. De muziek van Mica Levi ondersteunt de film geweldig!

Toen ik de film net gezien had vond ik hem tegenvallen. Dit komt vast omdat ik iets heel anders verwacht had, namelijk het levensverhaal van het stijlicoon Jackie. Je kan begrijpen dat dat voor mij als kleur-, stijl- en imagoconsulente iets was waar ik naar uitkeek! Afgezien van deze initiële teleurstelling, vond ik het wel een goede film.

Advertentie

8 thoughts on “Jackie – de film

 1. Mrs. Brubeck schreef:

  Ik wil hem ook zien!

  Geliked door 1 persoon

 2. Het zal niet lang duren voordat die op de buis komt, dan pikken we hem wel mee…

  Geliked door 1 persoon

 3. Flavie schreef:

  Ik zou die ook wel willen zien…

  Geliked door 1 persoon

 4. dirk1heidi schreef:

  Lijk me wel een fijne film.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik zou die film ook graag zien. Maar ik denk dat die zal tegenvallen. Ik ben nog van de generatie die de moord op Kennedy als volwassene heb meegemaakt en er toen al onnoemelijk veel reportages heb van gelezen en fotoverslagen gezien …. Een film van anderhalf uur zal die indrukken van toen nooit kunnen aanvullen.

  Like

 6. […] La Land was de grote Oscarfavoriet met 14 nominaties. Ik had drie genomineerde films gezien: Lion, Jackie en op de valreep La La Land (waarover weldra een […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: