Thee & infusies: what’s the deal?

gg3Op de Goed Gevoel beurs volgden we de lezing “Thee & infusies: what’s the deal?“ Stijn van Or Tea leerde ons heel wat meer over thee en infusies en natuurlijk mochten we uitgebreid proeven!

Koffie bevat cafeïne, thee bevat theïne en daarom zijn ze beiden opwekkend. De theïne zit in de blaadjes van de theeplant. Vermits infusies kruiden of bloemen bevatten, en geen blaadjes van de theeplant, zit er dus geen theïne in. Dit wil echter niet zeggen dat infusies niet opwekkend kunnen zijn. Ieder kruid op zich heeft immers een specifieke werking op het lichaam. Sommige kruiden zijn kalmerend (vb. kamille), anderen opwekkend (vb. gember) en anderen hebben nog een andere werking (vb. zoethout is naast veel andere positieve eigenschappen ook bloeddrukverhogend).

Stijn legde ons het verschil uit tussen harde en zachte thee.
Harde thee warmt het lichaam op en is dus beter om in de winter te drinken. Oolong, zwarte of pu’er thee zijn harde thee’s.
Zachte thee is witte of groene thee. Deze warme thee koelt het lichaam af en is dus ideaal voor in de zomer. We kregen nog een leuke tip: aardbeien in schijfjes snijden en laten infuseren in witte of groene thee.

Er is tegenwoordig heel wat te doen rond theebuiltjes. Verschillende commerciële merken maken hun builtjes met papier en touwtjes die gebleekt zijn voor een mooie witte kleur. Verder gebruikt men lijm om het touwtje aan het zakje vast te plakken. Als je een infusie maakt van het lege zakje en het touwtje zal je al een duidelijke smaak proeven, wat uiteraard de theesmaak zal beïnvloeden.
Or tea verkoopt ook thee in builtjes maar deze zijn gemaakt van maïszetmeel en het stiksel is gemaakt van ongebleekt katoen.

Het water dat je gebruikt is eveneens van groot belang. De droogrest mag maximaal 50 mg per liter zijn. Dit heeft te maken met de mineralen die in het water aanwezig zijn (magnesium, ijzer, calcium,…) en zich binden met de thee. Spa Reine is één van de beste waters om thee te zetten. De droogrest van 33 mg/liter is zeer laag en daarom zet je met dit water lekkere thee. Contrex bevat 2078 mg droogrest.
Als je dezelfde thee met water van dezelfde temperatuur op hetzelfde moment zet, zal je een groot verschil zien tussen de twee thee’s. Spa Reine zal een lekkere en heldere thee geven, die van Contrex zal troebel zijn en iets anders van smaak.

Or tea wil steeds een speciale toets aan hun theemelanges geven. Zo werd kamillethee verrijkt met vanille en honing omdat de smaak van kamille niet zo heel lekker is. Je zal bij hen echter nooit chemische toevoegingen vinden zoals geur-, kleur- of smaakstoffen.

Tenslotte werd ons nog een supermakkelijk receptje voor ice tea meegegeven. Uit een fles Spa Reine van 1.5 l giet je een klein beetje weg. Je steekt er 3 builtjes van je favoriete thee in en zet de fles 24 uur in de koelkast. Haal de zakjes eruit, vul een glas met ijsblokjes en fruit en giet de thee erop.

Ik drink regelmatig thee, maar ice tea die je in de winkel koopt, lust ik helemaal niet. Toch denk ik dat het voor in de zomer een heel goed alternatief is. Daarom ben ik van plan om het eens met de tips van Stijn te proberen. Op hun website staan nog een aantal andere recepten. Je kan zelfs cocktails maken met thee!

Advertentie

2 thoughts on “Thee & infusies: what’s the deal?

  1. Samaja schreef:

    Lijkt me heel interessant, zo’n zelfgemaakte ice tea lijkt me wel wat. Ik zet mijn thee eigenlijk gewoon met kraantjeswater…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: