Chocoladeworkshop bij ChocAlicious

choc9Vorige week werd ik door KBC uitgenodigd voor een chocoladeworkshop bij ChocAlicious. Na een glaasje en een hapje in de panoramazaal op de KBC-toren gingen we te voet naar de locatie in de Korte Vlierstraat in Antwerpen. Carolien Krijnen geeft er sinds enkele maanden  verschillende chocoladeworkshops. Misschien kennen jullie haar wel als stadsgids van Antwerpen!

Eerst kregen we een korte introductie over chocolade. De cacaoboom groeit in het evenaarsgebied en de bestuiving van de vruchten gebeurt handmatig! Na het oogsten wordt de bast van de cacaobonen eveneens handmatig verwijderd. Ze moeten dan een tijdje drogen in volle zon. Vervolgens worden ze geroosterd en gebroken en enkel de cacaonib of cacaokern blijft over. Daarna worden ze fijngemalen tot een dikke pasta: de cacaomassa. Daaruit wordt de cacaoboter geperst. De rest, een dikke harde klomp, wordt vermalen tot cacaopoeder. Voor de productie van chocolade gebruikt men cacao, cacaoboter en suiker. Voor melkchocolade voegt men melkpoeder toe. Witte chocolade is enkel cacaoboter en suiker.

choc3

Na de korte uitleg was het onze beurt! Op de marmeren tafels lag voor iedereen een schort en een haarkapje, een leuk begin! Carolien had reeds chocolade getempereerd of voorgekristalseerd. Dit doet men om glans, kraak (bij het breken/bijten) en krimpkracht (voor het ontvormen) te verkrijgen. Hier zie je een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe je dat thuis kan doen.

Voor de chocoladelolly’s vulden we de vormpjes met een spuitzak. We gaven ook een dekkende laag aan oreo’s door de koekjes met een soort vork even onder te dompelen in een kom chocolade. Daarna haalden we ze eruit en lieten ze nog wat afdruppelen op het vorkje vooraleer ze op bakpapier te leggen. Beiden mochten we uiteraard ook met verschillende zaken versieren. Tenslotte maakten we nog pralines van chocopops. Carolien had de chocopops reeds vermengd met de chocolade zodat wij ze enkel nog vorm moesten geven. Telkens gingen onze creaties in de koelkast om uit te harden.

 

Tot slot pakten we alles mooi in en gingen met een zak vol heerlijke chocolade naar huis.
Ik wil KBC en Carolien nogmaals hartelijk bedanken voor deze leuke avond!

Advertentie

16 thoughts on “Chocoladeworkshop bij ChocAlicious

 1. Die dingen op de laatste foto heb ik gisteren nog zien liggen in het stadspark :).
  Mooi initiatief van KBC!

  Geliked door 1 persoon

 2. Oh ziet er allemaal heerlijk uit!

  Geliked door 1 persoon

 3. kool-family schreef:

  Wat leuk om te doen: iets leuk gedaan met en iets bijgeleerd over chocolade..

  Geliked door 2 people

 4. Mrs. Brubeck schreef:

  Nodig je ons in het vervolg uit? 😀😀

  Geliked door 1 persoon

 5. Hilde schreef:

  Oooh chocolade! Mijn guilty little pleasure. Dat ziet er overheerlijk uit. Zo te lezen ook een leuke dag met zelfgemaakte creaties. Blij voor jou!

  Geliked door 2 people

 6. Dat is nu eens een leuke en lekkere workshop!

  Geliked door 2 people

 7. dirk1heidi schreef:

  Wat super leuk is dat…
  Ziet der al vast super lekker uit..

  Geliked door 1 persoon

 8. carolienbe schreef:

  Wat fijn te horen dat jullie er plezier aan hebben beleefd. Het is al even geleden, en ik vind toevallig deze blog op het internet.
  Leuke foto’s!!
  Graag tot ziens op één van mn stadswandelingen, of bij Chocalicious 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: