Socca maakt deel uit van “la cuisine niçoise”, net als pan bagnat, beignets van courgettebloemen, pissaladière en petits farcis. Het wordt gezien als een snelle en populaire hap.
Socca is een dunne hartige pannenkoek op basis van kikkererwtenmeel, water en olijfolie. Daardoor heeft het een geelachtige kleur. De textuur is fijn en de smaak subtiel nootachtig. Traditioneel wordt het gebakken in een houtoven in een grote koperen koekenpan of op een plaat met een diameter van 50 à 70 cm. De socca wordt vervolgens in zes of acht punten gesneden.
Vermits socca van kikkererwtenbloem gemaakt is, is het niet ongezond. Kikkererwten zijn immers rijk aan eiwitten en voedingsvezels en bovendien zijn ze glutenvrij.
Socca wordt warm gegeten met flink wat peper. De meest befaamde koop je op de bloemenmarkt bij de bekende Theresa. Je eet hem uit een puntzak terwijl je door de straten van Nice wandelt. Ook in verschillende zaken kan je socca proeven – geserveerd zonder bestek – bij voorkeur met een glaasje frisse rosé!
Oorspronkelijk komt socca uit Italie. Het werd er aan de arbeiders gegeven voor de start van hun werkdag. In Italië noemt men het farinata en worden er smaakmakers aan toegevoegd (vb. rozemarijn). Het wordt er eerder als lunch gegeten met een soepje.
Wij hebben socca gegeten bij Le Flore op de bloemenmarkt. De echtgenoot en de dochter lustten het niet graag. Ik wil het volgend jaar nog eens opnieuw proberen bij Theresa. Als je in Nice bent, moet je het eens geproefd hebben, maar ik kan niet zeggen dat het echt fantastisch is.
Ik kende het niet. Ben dan ook nog nooit in Nice geweest… Volgende zomer hoop ik daar verandering in te brengen en dan denk ik zeker aan jouw socca.
Groetjes
Kris
LikeGeliked door 1 persoon
Ik kan je Nice en omgeving zeker aanbevelen! Het is mijn favoriete vakantiebestemming!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben er nog nooit geweest, maar het spreekt me zo tot de verbeelding… Met een “Nice”-zonnebril Nice gaan verkennen. 🙂
LikeLike
Ik kende het niet, leuk om het te leren kennen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik kende het tot over enkele jaren ook niet en dit jaar was het de eerste keer dat ik het proefde!
LikeLike
Weer iets bijgeleerd :-). Het zou me zeker smaken. De Franse keuken (al dan niet onder invloed van…) vind ik doorgaans zeker ook een lekkere keuken.
LikeGeliked door 1 persoon
Het was bij mij de eerste keer dat ik socca proefde. Ik kende het wel, maar vond het nogal raar: stukken pannenkoek in een puntzak zoals wij frieten eten…
LikeLike
Zo’n beetje als een pitabroodje of een wrap, daar doet het mij nu aan denken :-).
LikeGeliked door 1 persoon
Inderdaad!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ken het niet maar het proberen waard.
LikeGeliked door 1 persoon
Vond ik ook!
LikeLike