“Margiela, de Hermès jaren” in het MOMU

momu1Eerder woonde ik al de lezing bij, waar Kaat Debo deze tentoonstelling kaderde, en donderdag volgde ik dan de rondleiding met gids. Op speciaal verzoek van Hermès en Margiela was het niet toegestaan om foto’s te maken.

We zien het werk van Martin Margiela die ook van 1997 tot 2003 als artistiek directeur voor Hermès werkte. Hij ontwierp dus voor twee totaal verschillende labels: zijn eigen experimentele Maison Margiela en het luxe Hermès.
De man is uitgegroeid tot de meest mysterieuze designer! Hij schuwt alle media en er circuleren bijna geen foto’s van hem. De weinige interviews die hij gaf gebeurden per fax en de antwoorden kwamen steevast in de “wij-vorm”.

Bij het binnenkomen van de tentoonstelling werd ons door een mannenstem een hele reeks complimentjes toegefluisterd. Dit is een verwijzing naar Margiela die zijn modellen voor ze de catwalk opgingen steeds een complimentje gaf.
Tijdens de ganse tentoonstelling wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de collecties van Maison Margiela die getoond worden op een spierwitte achtergrond en de collecties van Hermès op een knaloranje achtergrond. Niet enkel de muren, maar ook de grond en het plafond werden mee geschilderd. Fantastisch! Wit is immers de huiskleur van Margiela. Zo zijn de muren van zijn winkels wit en ook zijn personeel draagt witte jassen. Knaloranje is dan weer de huiskleur van Hermès. Bovendien staat er ook een hele stapel knaloranje dozen waarin de aankopen worden verpakt.

momu2

De gelijkenissen tussen de twee collecties zijn echt wel opvallend ondanks dat het twee totaal uiteenlopende labels zijn. Margiela maakte kledij die multifunctioneel en eenvoudig, maar tegelijkertijd innovatief en gedurfd was. Hij was een echte pionier en ook nu nog, vele jaren later, zijn zijn creaties erg hedendaags. Door voor Hermès te ontwerpen kon hij ook gebruik maken van hun know how en zo zijn ontwerpen en stoffen perfectioneren.

Wat heb ik genoten van deze prachtige tentoonstelling die nog loopt tot 27 augustus! Bovendien kijk ik al uit naar de Nederlandse documentaire “We Margiela”  die in première gaat op 23 oktober in Cinema Zuid in Antwerpen.

Hebben jullie het MOMU al eens bezocht?

2 thoughts on ““Margiela, de Hermès jaren” in het MOMU

  1. Lize schreef:

    Ik heb MOMU nog niet bezocht. Om eerlijk te zijn kende ik het zelfs nog niet.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: