Klassieke geneeskunde of aromatherapie?

eo1Een aantal jaren geleden volgde ik enkele opleidingen rond aromatherapie. Gisteren gaf ik hierover een workshop aan een aantal geïnteresseerde dames. Met de herfst op komst vind ik het leuk om de mensen een aantal tips te geven om die vervelende aandoeningen – zoals verkoudheden, verstopte neus, keelpijn,… – op een natuurlijke wijze aan te pakken.

Aromatherapie maakt gebruik van etherische oliën, die je enerzijds preventief kan inzetten, maar anderzijds ook kan gebruiken om te genezen. Vroeger deed je een beroep op de klassieke geneeskunde of was je een alternatieveling en koos je voor één van de alternatieve therapieën, waaronder aromatherapie. Vandaag de dag zijn we gelukkig al wat verstandiger geworden en beseffen dat we die twee ook perfect naast elkaar kunnen gebruiken!

Voor sommige klachten doe ik een beroep op de gewone geneesmiddelen, maar voor herfst- en winterkwaaltjes gebruik ik etherische oliën. Bij een verkoudheid kan je een Dafalgan nemen tegen de koorts, een zuigtablet tegen de keelpijn, een neusspray tegen een verstopte neus en een hoestsiroop om die enge hoest te onderdrukken. Toch is er niets dat de eigenlijke oorzaak – met name het virus – aanpakt. In de aromatherapie is het uitgangspunt het bestrijden van dat virus. Er bestaan heel wat antivirale oliën en Niaouli is zeker één van de favorieten hiervoor. Bij een correct gebruik zal je je na een dag al een heel pak beter voelen.
Anderzijds grijpen veel mensen bij hoofdpijn naar etherische olie (vb. pepermunt of lavendel), maar dat werkt bij mij niet. Hiervoor neem ik dan wel een Dafalgan.

Wat ik bij een workshop de mensen steeds op het hart druk, is dat ze zich strikt moeten houden aan de doseringen. Etherische oliën zijn fantastische, maar ook heel sterke producten en bij ondoordacht gebruik of verkeerde dosering kan ernstige toxiciteit ontstaan.

Maken jullie gebruik van de klassieke geneeskunde of opteren jullie eerder
voor een complementaire therapie?

Advertentie

16 thoughts on “Klassieke geneeskunde of aromatherapie?

 1. tinyblogt schreef:

  Mijn collega brengt volgende keer haar boek mee over aromatherapie, het interesseert mij wel maar ik ken er niks van. Als ik ga masseren, kies ik ook bewust voor een etherische olie, ik gebruik ‘wintergreen’ voor stramme spieren en krijg daar toch goeie commentaar over.

  Geliked door 1 persoon

  • sandravda schreef:

   Ja dat kan ik me goed voorstellen! Wintergreen is een heel goede olie naar spieren toe. Naast het opwarmend effect is ze ook krampstillend, ontstekingsremmend en pijnstillend. Het enige nadeel vind ik de geur

   Geliked door 1 persoon

 2. Lize schreef:

  Aromatherapie heb ik nog niet geprobeerd maar ben wel lang naar de homeopaat geweest en sta dus wel open voor ‘alternatieve geneeskunde’.

  Geliked door 1 persoon

 3. Rebecca Denise schreef:

  Dit klinkt eigenlijk wel heel interessant allemaal. Ik vind dat mensen veel te snel medicijnen slikken, terwijl je inderdaad ook etherische olieen kunt gebruiken voor bepaalde dingen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Samaja schreef:

  Ik vertrouw eigenlijk vooral op de klassieke geneeskunde, al sta ik niet weigerachtig tegenover dingen zoals aromatherapie. Zeker iemand zoals ik die haar neus volgt, kan daar wel baat bij hebben denk ik 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. thekeytobeingme schreef:

  Ik vind dit interessante materie, maar heb me er zelf nog niet genoeg in verdiept. Ik ben echter zeker wel van mening dat we een hoop oplossingen rechtstreeks uit de natuur kunnen halen, zonder dat daar chemische medicijnen aan te pas hoeven te komen. x

  Geliked door 1 persoon

 6. Hilde schreef:

  Ik geloof in de gulden middenweg. Voor sommige aandoeningen helpt aromatherapie, voor anderen dan weer de klassieke geneeskunde. En terechte opmerking Sandra: bij ondoordacht gebruik kunnen essentiële oliën een toxisch effect hebben. Zoals pepermunt in bad (nooit doen) of overdadig gebruik. Eigenlijk onbegrijpelijk dat EO’s vrij te verkrijgen zijn, niet iedereen weet er op de juiste manier mee om te springen… Voor een verstopte neus helpt bij mij wilde eucalyptus in een dampbad, voor nagelverzorging tea tree etc…

  Geliked door 1 persoon

 7. aromatherapie heb ik nog niet gebruikt. Ik ben ontzettend gevoelig voor medicatie wat me dikwijls voorproblemen stelt van overgevoeligheid. en zodra de huisarts me niet kan helpen ,richt ik me tot een homeopaat( van opleiding ook dokter maar gespecialiseerd als homeopaat) . Ik moet van hem een huisdokter hebben en enkel als de nood het hoogst is me tot hem wenden (heeft teveel werk). Ik ben al iedere keer door hem geholpen vooral bij zware verkoudheden en grieptoestanden omdat ik de medicatie niet aankan. Misschien zijn etherische oliën ook een oplossing voor mij.

  Geliked door 1 persoon

 8. […] zoals ik in een vorig blogje al heb gesteld dat je niet meer dient te kiezen tussen de klassieke en de complementaire […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: