Een pareltje art nouveau in Reims: Villa Demoiselle

reims3Bij een bezoek aan Reims, moet je naast de champagnehuizen zeker de prachtige Villa Demoiselle gaan bekijken. Ze brengt de wereld van de champagne en die van de kunst samen (ze behoort tot het Domein Vranken-Pommery).
Na ons bezoek aan de champagnekelder van Pommery, staken we met onze gids de straat over naar Villa Demoiselle.

In 1890 gaf Henry Vasnier, commercieel directeur onder Louise Pommery, de opdracht een villa te bouwen tegenover het champagnehuis. De bouw vond plaats tussen 1904 en 1908 volgens de plannen van architect Louis Sorel. Zijn revolutionair concept voor die tijd, een metalen kader en een structuur van beton, zou de villa tijdens de twee wereldoorlogen overeind houden. Spijtig genoeg stierf Vasnier een jaar voordat de villa af was. Zijn opvolger bij Pommery, Louis Cochet, doopte ze tot “Villa Cochet” en woonde er tot 1936. Daarna werd ze gebruikt als vakantiekolonie voor kinderen van het Pommery personeel. Vervolgens stond de villa ongeveer 30 jaar leeg en verkommerde volledig. Ze werd zelfs bijna gesloopt, maar dat werd nipt verhinderd. De stad Reims nam ze van 1999 in bescherming en wachtte op een redder…
villa15De Belg Paul-François Vranken en zijn echtgenote Nathalie kochten de villa in 2004 en herdoopten ze tot  “Villa Demoiselle”, naar hun eerste champagnemerk. Demoiselle is bovendien een libelsoort die je vaak ziet in de art nouveau. De allerbeste ambachtslieden werden ingehuurd om de villa aan de hand van beeldmateriaal te restaureren naar haar oorspronkelijke staat. Deze werkzaamheden namen bijna vijf jaar in beslag.

 

villa16Henry Vasnier, de opdrachtgever van de villa, was een echte kunstliefhebber. Na zijn dood heeft hij zijn kunstcollectie nagelaten aan de stad Reims. Het Museum voor Schone Kunsten onderhoudt nu een wisselwerking met Villa Demoiselle. Nadat de kunstwerken één jaar in de villa hebben gestaan, gaan ze terug naar het museum en verhuizen er andere naar de villa.
Momenteel kan je de eetkamer bewonderen waaraan Emile Gallé 2 ½ jaar gewerkt heeft. De tafel is versierd met namen van planten en champignons en op de poten zijn artisjokken gebeeldhouwd. Na het overlijden van Vasnier belandde ze bij zijn nicht, maar uiteindelijk werd ze verkocht en reisde de hele wereld rond. Tien jaar geleden is ze ontdekt bij een rijke Japanner. De stad Reims heeft ze terug gekocht voor 180.000 euro, dankzij de kring van mecenassen waaronder dhr. Vranken. Binnenkort gaat deze eetkamer terug naar het museum.

Er zijn nog vier originele elementen in de villa: de mozaïekvloer op het gelijkvloers, de trap, enkele houten planken van het parket en één meubelstuk.
De luster in de hall is ook spectaculair. Deze is 10 meter hoog, weegt 300 kilogram en hangt over drie verdiepingen.

De prachtige villa, die bijna 110 jaar oud is, heeft haar glans teruggekregen dankzij mijnheer en mevrouw Vranken! Bovendien laten ze iedereen die dat wenst meegenieten van dit pareltje art nouveau. De bovenste verdieping kan niet bezichtigd worden omdat daar hun echte privévertrekken zijn ondergebracht.

9 thoughts on “Een pareltje art nouveau in Reims: Villa Demoiselle

 1. wannderful schreef:

  Echt prachtig! Leuke tip!

  Geliked door 1 persoon

 2. Blij dat ik mocht meegenieten…

  Geliked door 1 persoon

 3. Florentine schreef:

  Wat onwijs mooi!

  Like

 4. Flavie schreef:

  Wauw een prachtig gebouw!

  Like

 5. […] wilde ik toch ook enkele andere dingen doen. De prachtige art nouveau Villa Demoiselle bezoeken, bicuiterie Fossier gaan bekijken, met een treintje tussen de wijngaarden rijden en […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: