Dag 1 in Porto: Palacio da Bolsa

bolsa3

Zoals jullie misschien reeds gelezen hebben in een vorig blogje, zijn we enkele dagen naar Porto geweest. Nadat we in het hotel waren ingecheckt, besloten we het Palacio da Bolsa te gaan bezoeken. Het was een goede beslissing want op weg ernaar toe begon het te stortregenen. We waren dus heel tevreden dat we iets leuks binnen konden doen. Door onze Porto Card kregen we hier 50% korting (4.25 € per persoon). De Engelstalige rondleiding zat helemaal vol en we moesten anderhalf uur wachten op de volgende. Daarom besloten we iets te gaan drinken, maar op het prachtige plein is slechts één drankgelegenheid: de mooie en gezellige Mercado Ferreira Borges. We werden er op een vrij botte manier doorgestuurd naar het kleine overdekte terras dat al helemaal vol zat omdat je binnen enkel kon eten. Gelukkig spotten we een tafeltje dat net vrij kwam. Na een tijdje kwamen naast ons twee meisjes zitten die hetzelfde hadden meegemaakt: ook zij kregen binnen geen koffie en chocolademousse. Maar op het terras werd enkel drank geserveerd… en daarom belde de vriendelijke ober naar binnen om te zeggen dat ze daar de meisjes een koffie met chocolademousse moesten geven. Dit vond ik tekenend voor Porto: op sommige plaatsen zijn de mensen supervriendelijk, maar heel veel Portugezen zijn vrij bot en onvriendelijk.

DSC_0771

Bij een bezoek aan Porto is het beursgebouw met de prachtig gedecoreerde ruimtes  een absolute must-see!  Palacio da Bolsa  is het symbool van de rijke handelsgeschiedenis uit de 19e eeuw. Je kan het gebouw enkel met een gids bezoeken en de onze was erg goed: enthousiast, duidelijk en zeker niet langdradig. Wonder boven wonder was hij heel vriendelijk en even dachten we door deze sympathieke jongeman dat ons eerste beeld van de onvriendelijkheid van de Portugezen fout was, maar hij bleek gewoon één van de uitzonderingen te zijn. De rondleidingen gebeuren met vrij grote groepen van ongeveer 40 personen, zorgen dat je vooraan staat is dus de boodschap.

 

De rondleiding start bij de Patio das Nações. Hier zie je een prachtige glazen koepel met daaronder 20 wapenschilden van landen waarmee Portugal vroeger vriendschappelijke handelsrelaties onderhield.

DSC_0738

 

De werkkamer van Gustave Eiffel

DSC_0736

 

Deze kamer lijkt volledig in hout te zijn,
maar boven de lambrizering bestaat ze enkel uit plaaster.

bolsa4

 

De rechtbank waar nu feestjes en porto tastings worden georganiseerd

DSC_0733

 

Plafonds met veel bladgoud

DSC_0740

 

Portrettenkamer van de koningen. Het bleek daar nogal een zwak geslacht te zijn:
velen van hen werden maar rond de 30 jaar. Ook koning Luis I hangt erbij
(naar wie de befaamde brug vernoemd is), net als de laatste koning
die slechts twee jaar regeerde. In 1910 werd Portugal een republiek.

DSC_0750

 

Als laatste kwamen we in de Salão Arabe, het hoogtepunt: wat een pracht en praal!
Deze Arabische zaal was duidelijk geïnspireerd door het Alhambra
in het Spaanse Granada.

DSC_0756 (2)

Het prachtige gebouw geeft een mooi beeld van het welvarende Porto aan het einde van de 19e eeuw. De echte beurs is ondertussen naar Lissabon verhuisd, maar het gebouw wordt nog steeds gebruikt voor evenementen.

 

Na ons bezoek aan het beursgebouw waren we moe en hadden eigenlijk niet veel zin meer om nog uitgebreid te gaan eten. Op de Praça de Liberdade vind je één van de mooiste vestigingen van McDonald’s ter wereld! Het is een prachtig gebouw uit de jaren ’30 met schitterende glasramen en boven de ingang wordt je verwelkomd door een grote adelaar! De kelderverdieping is hedendaags maar toch ook erg mooi en je zit daar heel wat rustiger dan boven.

 

Advertentie

7 thoughts on “Dag 1 in Porto: Palacio da Bolsa

 1. Flavie schreef:

  Wauw, echt wel de moeite!

  Geliked door 1 persoon

 2. dirk1heidi schreef:

  Wauw zo mooi.. Super mooie foto’s meid.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ruik dat ons bezoek van volgende maand zal meevallen 🙂 !

  Geliked door 1 persoon

 4. wannderful schreef:

  Ik kan het helemaal met je eens zijn: een unieke plek!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: