Fado in Porto – een geweldige avond!

Tijdens onze trip naar Porto wilden we iets typisch Portugees ervaren en zo kwamen we uit bij Fado. Het komt van het Latijnse Fatum wat (nood)lot betekent. De muziek komt uit het hart en gaat over gevoelens van melancholie, verdriet, fatalisme… Fado werd in 2011 opgenomen in de lijst van Werelderfgoed van de Unesco. Fadista’s zijn steeds in het zwart gekleed en de zwarte sjaal die ze dragen is een eerbetoon aan Maria Severa, die de muziek bekendmaakte in de eerste helft van de 19e eeuw. Traditioneel bestaat de begeleiding uit een Portugese gitaar.

fado1

O Fado” is een typisch Portugees restaurant – waar je zonder reservatie niet binnen geraakt – gelegen in een klein straatje in het oude centrum. Op de kaart stond een toeristenmenu (37,50 euro) dat blijkbaar erg veel genomen werd en wij besloten dat ook te doen. Vooraf kregen we brood, tonijnsla, feta en olijven. Daarna proefden we de typische soep van Porto: caldo verdo. Dit is een vrij dikke soep van aardappelpuree, boerenkool en chorizo, iets wat ik normaal niet zou kiezen, maar ze was zeker niet slecht. Voor het hoofdgerecht hadden we de keuze tussen kabeljauw, zalm of varkensvlees. Wij opteerden voor de kabeljauw die met chips errond op tafel kwam. Het was een groot en lekker stuk kabeljauw in de oven gegaard met ajuin, tomaat, paprika en olijven. Nadien kon je kiezen uit een aantal taarten en wij gingen voor die met frambozen. Het bladerdeeg was heel lekker en vers, maar in plaats van verse frambozen lag er heel zoete confituur tussen (een tegenvallertje). In de prijs van het menu zat ook een fles water, een fles wijn per twee personen en achteraf nog een koffie. Het eten was typisch Portugees: grote porties met verse ingrediënten maar niet echt verfijnd, een beetje grootmoeders keuken.

 

Om half tien startte het eerste fado optreden: de lichten werden gedoofd en de service stilgelegd. De eigenaar kondigde fadista Patricia Costa aan die een drietal liedjes zong, waarna de lichten terug aan gingen en de volgende schotel werd opgediend. Daarna volgde hetzelfde ritueel (lichten uit en service gestopt) en kwam Antonio Laranjeira aan de beurt. Ze verzorgden elk twee optredens. Uiteraard verstonden we er niets van maar het was wel heel fijn om mee te maken. Het tafeltje naast ons werd ingenomen door een Nederlands koppel. De man was er enkele jaren geleden reeds geweest en kwam vooral voor de muziek (eigenlijk voor de fadista, waarop hij verliefd bleek te zijn 🙂 ). Bij ieder optreden begon hij te huilen en dus was het een erg geslaagde avond want fado is geen succes als het publiek niet tot tranen bewogen wordt!

DSC_1041

Hier ervaarden wij het echte Portugal zowel in het eten als in de muziek. Rond middernacht vertrokken we terug naar ons hotel nadat de supervriendelijke ober voor ons een taxi had gebeld. Deze avond was voor ons zeker één van de hoogtepunten van onze trip naar Porto

Advertentie

8 thoughts on “Fado in Porto – een geweldige avond!

 1. Ik herhaal het tot vervelens toe: jullie weten wat ‘leven’ is. Heel mooi!

  Geliked door 1 persoon

 2. Hilde schreef:

  Fado roept bij mij altijd een beetje weemoed op, wat hier ook wordt bevestigd: zo’n optreden is pas geslaagd als het publiek tot tranens toe wordt bewogen. Een bijzondere belevenis zo te lezen. Prachtig kader ook van dat optreden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Een belevenis van eerste klasse! En dat het eten niet erg verfijnd is in Portugal ondervonden wij verleden jaar in Lissabon in een typisch en prachtig restaurant waar we toevallig konden blijven omdat er een tafeltje van zes was afgezegd en wij waren met zes!! Het eten was héél lekker maar op het bord gekwakt in grote porties. In feite konden we met twee van één bord eten 🙂
  Maar voor de rest één en al ambiance.

  Geliked door 1 persoon

  • sandravda schreef:

   Hier bij ons zijn wij het zo gewoon dat een bordje mooi gedresseerd wordt, wat daar helemaal niet het geval was. Maar het was echt een belevenis en één van de enige plaatsen waar we ons echt in het authentieke Portugal voelden (weg van de toeristen, terwijl er weel heel wat aanwezig waren 🙂 )

   Like

 4. ricardogp123 schreef:

  Good to know that you enjoyed Fado in Porto.

  Have you ever thouhgt that there is Fado in Porto without food?

  When you return to Porto, come at Ideal Clube de Fado. I’m musician there and I would be happy to have you as my guest.

  https://idealfado.com

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: