Camoufleren met optische illusies

Als ik mensen kleur- en stijladvies geef, wil ik hen er zo goed mogelijk laten uitzien. Pluspunten ga ik accentueren, minpuntjes ga ik subtiel camoufleren. Hiervoor gebruik ik optische illusies. Dit is eigenlijk gezichtsbedrog: je oog neemt iets waar wat door de hersenen anders geïnterpreteerd wordt. In de styling gebruiken we hiervoor lijnen, kleuren, contrasten en verhoudingen. Zo wekken we de illusie dat iets anders lijkt dan het in werkelijkheid is.

Iedereen weet dat horizontale strepen meestal korter en dikker maken, in tegenstelling tot verticale lijnen. Met verticale lijnen wekken we de illusie dat iemand langer en slanker is, iets wat de meeste vrouwen wel willen. Wil dat zeggen dat we allemaal in een gestreept jurkje moeten lopen? Gelukkig niet, wat zou de wereld saai zijn…

stylingJe kan het effect van verticale lijnen dus gebruiken voor je ganse silhouet maar ook voor een deel van je lichaam. Zo zullen een broek en trui in dezelfde kleur je langer en slanker laten lijken, lange oorbellen je gelaat verlengen en versmallen, kousen en schoenen in dezelfde kleur laten je benen dan weer langer lijken,  …

En zo komen we bij een volgende optische illusie: kleuren en contrasten. Vele vrouwen dragen zwart omdat ze denken dat zwart verslankt en dat is ook zo. Toch zal ik zeker geen pleidooi voor zwart houden (het flatteert immers maar weinig mensen 🙂 ), een andere donkere kleur heeft net datzelfde afslankend effect! Een zwarte broek en een zwarte trui laten je langer lijken, terwijl een zwarte broek met witte blouse je kleiner laten lijken. Dit komt door het contrast, je creëert als het ware een horizontale lijn!

En zo komen we bij het laatste middel: verhoudingen. Als je zware benen hebt, draag je beter een iets stevigere hak, een naaldhak zal je benen immers nog zwaarder laten lijken. Probeer naar zoveel mogelijk harmonie te streven tussen je persoon, je kledij en je  accessoires!

Zo spelen wij stylisten met verhoudingen. Je merkt het, er kan heel wat subtiel gecamoufleerd worden. Wil je hierover meer weten, maak dan eens een afspraak voor een stijladvies! Meer info op www.kleurenstijlatelier.be.

Hieronder zie je nog een filmpje met optische illusies.

 

 

Advertentie

7 thoughts on “Camoufleren met optische illusies

 1. Samaja schreef:

  Zo interessant vind ik dat. De juiste kledij kan zoveel doen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Lize schreef:

  Interessante blogpost waar ik toch weer iets uit geleerd heb.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hilde schreef:

  Iets wat ik zelf ook toepas :-). Ik ben niet bijzonder groot (1.62m), bovenaan slank, onderaan dan weer breder. Dus horizontale strepen zijn wat mij betreft niet van toepassing op heupen en dijen, bovenaan stoort het dan weer niet want ik heb ook smalle schouders. Een bevestiging :-).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: