Ons jaarlijks bezoek aan de boekenbeurs

Ook dit jaar brachten we een bezoek aan de boekenbeurs in Antwerpen. Op vrijdag 3 november was het Ladies’ Night en dan valt er altijd heel wat leuks te beleven. Hieronder een overzichtje van wat we opgestoken hebben van de verschillende sprekers.

Volgens Pascale Naessens moeten we vet niet vermijden, want een vetloze keuken is een smaakloze keuken en ons eten moet vooral lekker zijn. De totale vetinhoud is bovendien zeker niet de maatstaf om te zeggen dat iets gezond is of niet.
Verder stelde zij ook dat we terug moeten leren voelen wanneer we verzadigd zijn. Kinderen doen dat (‘ik wil mijn bord niet leegeten, ik krijg dat niet op!’), maar wij als volwassenen zijn dat verleerd. Ook al zijn we voldaan, vaak proppen we er toch nog dat lekkere dessertje bij…

bb5

De tweede spreekster naar wie we gingen luisteren was Fleur Van Groningen (geïnterviewd door Eva Daeleman). In haar boek “Leven zonder filter” schrijft ze over haar hoogsensitiviteit. In het programma stond dat het gesprek een uurtje zou duren, maar ik denk dat het hooguit een kwartier in beslag nam. Jammer genoeg te kort om echt veel van op te steken…

Vervolgens gingen we naar de showkeuken met Sepideh Sedaghatnia.
Volgens Sepideh is het erg belangrijk om je lichaam in balans te houden met warme en koude voeding: in de zomer zullen we graag komkommer eten en in de winter zal een gemberthee dan weer heerlijk smaken. Ze bereidde twee gerechtjes uit haar nieuwste boek dat vol Midden-Oosterse recepten staat. We proefden de wrap die haar moeder voor haar maakte toen ze nog kind was (met feta, zure room, dadels, walnoten, citroenzeste en basilicum). Deze staat al sinds de opening van haar restaurant op de kaart. Toch iets totaal anders (veel zoeter) dan wat wij gewoon zijn, maar lang niet slecht! Daarna mochten we ook nog proeven van een hummus die mooi gepimpt was; mooi voor het oog, maar minder onze smaak.

Vervolgens gingen we luisteren naar Hilde Francq die stelde dat de meeste mensen (85%) kleur één van de belangrijkste redenen vinden om een product te kopen. Ze overliep aan de hand van een presentatie wat er allemaal in haar boek “Kleur verkoopt” staat.

Tiany Kiriloff werd geïnterviewd door Els Keymeulen (Chef mode van Feeling).
Tiany kwam haar nieuwe boek ‘Tussen luiers en stiletto’s” voorstellen.  Ze haalde onder meer de “cost per wear” aan. Hiermee vallen dure aankopen te verantwoorden; je deelt de kostprijs door het aantal keren dat je het item draagt. Je mag dus best veel geld uitgeven aan bepaalde dingen 🙂
Tiany houdt van vintage en adviseerde het publiek best niet helemaal in vintage de deur uit te gaan, maar het steeds te combineren met hedendaagse stuks. Het is ook heel belangrijk om alles te passen; indien het eerst nog moet aangepast worden vooraleer je het kan dragen, is de beste raad “niet kopen”. Tiany heeft mij aangenaam verrast, het is een supersympathieke madame!

bb6

Als laatste gingen we nog luisteren naar vijf chefs die hun lievelingskookboeken voor ons meebrachten. Sandra Bekkari, Dagny Ross, Ellen Charlotte Marie, Hans Martens en Ilse D’Hooge hadden elk enkele boeken bij die hen inspireerden. Heel fijn om hen hierover eens te horen praten!

IMG_20171103_210951 (002)

De inkomprijs van de boekenbeurs bedroeg 10 euro (gelukkig hadden wij gratis tickets 🙂 ) en lag erg onder vuur. Pieter Aspe vond dit erg problematisch en vindt het onbegrijpelijk dat je (zo veel) moet betalen om boeken te mogen kopen.

De bestverkopende auteur dit jaar was Sandra Bekkari, gevolgd door Jef Vermassen en Nathalie Meskens.

Advertentie

9 thoughts on “Ons jaarlijks bezoek aan de boekenbeurs

 1. Samaja schreef:

  Oh, dat lijken me wel heel interessante voorstellingen. Kleur fascineert me, dus dat boek moet ik misschien toch maar eens bekijken.

  Geliked door 1 persoon

 2. kool-family schreef:

  Wat een heel mooi verslag. Bij mij is het jaren geleden dat ik nog eens naar de boekenbeurs ging en ik kreeg er na dit te lezen terug kriebels. Fijn ook dat je gratis kaarten had.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wacht tot de volgende Thomas Pannenkoek uitkomt 🙂 !

  Geliked door 1 persoon

 4. Lize schreef:

  Dat lijken mij wel interessante voorstellingen. Door de drukte ben ik dit jaar jammer genoeg niet op de boekenbeurs geraakt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: