Battle of the Sexes: legendarische tennismatch tussen man en vrouw

Bijna tegelijkertijd spelen twee tennisfilms in de bioscopen “Borg vs McEnroe” en “Battle of the Sexes”. Dinsdag gingen we naar deze laatste kijken.

De film vertelt een waargebeurd verhaal uit de Amerikaanse sportgeschiedenis. Op 20 september 1973 volgden 90 miljoen mensen “Battle of the Sexes”, een tennismatch in primetime uitgezonden door ABC. De exhibitiematch van het jaar ging tussen Bobby Riggs en Billie Jean King, een 55-jarige macho en een 29-jarige feministe.

Billie Jean King is winnares van 12 Grand Slam titels, de eerste vrouwelijke atleet die meer dan 100.000 dollar op een jaar verdiende en bovendien kreeg ze van Sports Illustrated als eerste vrouw de titel “Sportpersoon van het Jaar”.

Bobby Riggs is een voormalig toptennisser en een gokverslaafde macho die vindt dat de plaats van de vrouw in de keuken en de slaapkamer is. Hij was ervan overtuigd dat mannen veel beter tennisten en dat hij zelfs makkelijk van de beste vrouwen zou kunnen winnen…

De film belicht de strijd voor gelijk prijzengeld in het tenniscircuit. Vrouwen verdienden in 1973 slechts 1/8 van wat de mannen ontvingen. Dat was dan ook één van de redenen waarom Billie Jean King de WTA oprichtte. Daarnaast zie je haar ook worstelen met haar sexuele outing.

Ik heb enkel het einde van King’s tenniscarrière meegemaakt en niet die bewuste match. Toch herinner ik me haar als een vrouw die erg gestreden heeft voor gendergelijkheid. De discussie over gelijk prijzengeld flakkert nog steeds af en toe op (daarover dit artikel in De Standaard in 2016).
Emma Stone zet Billie Jean King zeer sterk neer. Als tennisfan heb ik dan ook genoten van deze film.

Advertentie

2 thoughts on “Battle of the Sexes: legendarische tennismatch tussen man en vrouw

  1. Ik ga op de barricades staan om de gelijkheid man-vrouw te verdedigen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: