Een stukje Rusland in Nice… Kathedraal Saint-Nicolas

rus2

Enkele jaren geleden ging ik met een vriendin die afkomstig is uit Oekraïne naar Nice. Zij wilde heel graag de Russisch-orthodoxe kathedraal zien. Helaas waren er toen grote restauratiewerken aan de gang. Tijdens onze recente trip naar Nice besloten we een kijkje te gaan nemen. De kathedraal is de  grootste buiten Rusland en de op één na oudste in West-Europa. Ze zou naar verluidt ook de mooiste (buiten Rusland) zijn…

Eind 19e eeuw en begin 20e eeuw kwamen heel wat rijke en adellijke Russische families in Nice overwinteren. In 1865 overleed de Russische kroonprins er en bouwde zijn vader, tsaar Alexander II, er een kapel ter nagedachtenis van zijn zoon. In 1903 liet diens zoon, Nicolas II, op dezelfde plaats een kathedraal bouwen die in 1912 werd ingehuldigd. Het was duidelijk dat de Basiliuskathedraal aan het Rode Plein in Moskou als voorbeeld had gediend.

rus3

In 1908 vaardigde tsaar Nicolas II het decreet uit dat de kathedraal en omliggende gronden Russisch staatseigendom zouden zijn en dat de Russische associatie in Nice huurder werd voor een periode van 99 jaar. Nadat dit huurcontract eindigde, ontstond er verwarring over wie eigenaar was van de kathedraal: de Russische staat of de Russische gemeenschap in Nice. De rechter besliste in 2011 dat de kathedraal en het omliggend park toebehoorden aan Rusland. Er werd onmiddellijk besloten te renoveren. De werken kostten bijna 15 miljoen  en duurden meer dan twee jaar.

rus4

De buitenkant van de kathedraal vond ik echt prachtig met de typische koepels die bekleed zijn met bladgoud. De binnenkant was erg rijk versierd met muurschilderingen en iconen. Toch had ik er mij iets heel anders van voorgesteld. In vergelijking met onze kathedralen was deze erg klein en bovendien vond ik het heel raar dat er maar enkele  stoelen stonden, het was gewoon één lege ruimte.

rus1

Er werd geen inkomgeld gevraagd (wat ik nochtans online had gelezen). Je kan wel een betaalde rondleiding met gids boeken, maar dat hadden we niet gedaan en ook de andere bezoekers die er waren bekeken de kathedraal op hun eentje. Als je geen rondleiding boekt, vertoef je er niet zo lang. Volgens mij is een rondleiding enkel interessant voor echte kunstliefhebbers of Ruslandkenners die een uitleg wensen bij de vele kunstwerken. Bij de ingang stond een bordje dat binnen geen foto’s mochten gemaakt worden (maar stiekem maakte ik er toch eentje 🙂 )

rus5

De kathedraal ligt een eindje buiten het centrum in de wijk Tzarévitch (niet de meest aangename buurt). Ik zou een bezoek niet echt adviseren als je maar enkele dagen naar Nice gaat. Voor mij heeft de stad heel wat moois en interessants te bieden binnen een kleinere straal en wil je toch wat verder gaan, vind ik de wijk Cimiez veel interessanter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: