Strekkingen binnen de Aromatherapie

at7In de aromatherapie zien we twee strekkingen: de Franse en de Engelse.

De Franse school is ontstaan vanuit de kruidengeneeskunde. Voor de wetenschappers (voornamelijk artsen en apothekers) die deze tak van de aromatherapie verder ontwikkeld hebben, zijn de inhoudsstoffen van de etherische olie ontzettend belangrijk. Er wordt gebruik gemaakt van chemisch gedefinieerde oliën die zowel preventief als curatief kunnen ingezet worden. Naast inwendig worden de oliën ook uitwendig gebruikt, maar dan lokaal en in erg hoge doseringen. Deze manier van behandelen treffen we voornamelijk aan in Frankrijk en Wallonië. Boeken hierover zijn vooral in het Frans te vinden.

at6

De Engelse school die ontstaan is  vanuit de praktijk van een schoonheidsspecialiste, stelt het “welzijn” en het “goed-voelen” centraal. Hier vertrekt men vanuit een holistische benadering, lichaam en geest zijn immers onlosmakelijk me elkaar verbonden. Een wetenschappelijke benadering ontbreekt hier en aan inhoudsstoffen wordt geen aandacht besteed. De etherische oliën worden uitsluitend uitwendig gebruikt. Voor  de massages wordt ze sterk verdund in een vette plantenolie. Deze strekking zien we uiteraard in Groot-Brittannië, maar ook in Nederland en in Vlaanderen. Er zijn verschillende boeken in het Nederlands voorhanden.

Met een voorbeeld wil ik dit nog duidelijker illustreren.
Stel je voor dat je een verkoudheid hebt, niaouli (dat cineol bevat) werkt sterk antiviraal. Vele mensen zullen echter vinden dat deze olie niet aangenaam ruikt. Iemand die werkt volgens de Franse strekking zal zeggen: pech voor jou, maar de inhoudsstoffen van deze olie gaan er voor zorgen dat je je snel beter voelt. Iemand uit de Engelse strekking zal in dezelfde situatie zeggen: als je de olie niet graag ruikt, kiezen we een andere die je liever ruikt. En waarschijnlijk gaan ze dan voor een olie op basis van alcohol met een aangenamere geur.

Net zoals ik in een vorig blogje al heb gesteld dat je niet meer dient te kiezen tussen de klassieke en de complementaire geneeskunde (waaronder de aromatherapie), dien je ook niet meer te kiezen tussen de Franse of de Engels strekking van de aromatherapie. Ook hier kunnen beiden perfect naast elkaar gebruikt worden.

 

Advertentie

11 thoughts on “Strekkingen binnen de Aromatherapie

 1. wannderful schreef:

  Ben ik helemaal niet in thuis. Ik kende wel aromatherapie maar had geen idee dat er daarbinnen nog verschillende strekkingen zijn. Interessant!

  Geliked door 1 persoon

 2. Samaja schreef:

  Alweer iets bijgeleerd zie 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Hilde schreef:

  Aromatherapie heeft mij al veel geholpen. Ik pas het hier dan ook regelmatig toe: in zo’n streamer, om zelf gezichtscrème/bodylotion mee te maken, voor een voetbadje… Wat ik nog niet wist, is het verschil tussen die Engelse en Franse strekking. Boeiende materie toch!

  Geliked door 1 persoon

 4. Beter dit dan medicatie, ben ik rotsvast van overtuigd.

  Geliked door 1 persoon

 5. […] en andere ongemakken steken veelvuldig de kop op! Daarom vond ik het tijd voor nog een blogje rond aromatherapie. “Melaleuca quinquenervia ct cinéole” of “niaouli” is dé etherische olie […]

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: