Het Modemuseum van Antwerpen sluit binnenkort…

momu1

Momenteel loopt de tentoonstelling “She walks in Beauty – Olivier Theyskens”, de laatste tentoonstelling alvorens het modemuseum (MoMu) voor geruime tijd zijn deuren zal sluiten.

Het gebouw dateert van 1893.  In 1997 werd het Flanders Fashion Institute (FFI) opgericht, een organisatie die oorspronkelijk enkel Belgische ontwerpers hielp met het ondernemerschap maar zich nu ook richt tot andere creatieve beroepen. Het FFI gebruikte het gebouw voor een aantal projecten. De buurt werd in die periode hét modehart van de stad Antwerpen.
In 1999 startte een grote renovatie. Op 21 september 2002 werd de “ModeNatie” feestelijk ingewijd en opende het MoMu zijn deuren. In het gebouw vinden we het MoMu, de Mode-Academie, het FFI, een boekenwinkel, een kledingzaak en een Italiaans restaurant.

Sinds geruime tijd kampt het museum met een plaatstekort. Dat is de reden dat het tussen twee tentoonstelling steeds een tijdje de deuren moet sluiten om de nieuwe expositie op te bouwen. Om dit in de toekomst te vermijden zal het museum na de huidige tentoonstelling een volledig jaar gesloten worden. Naast een grondige renovatie zal er ook een serieuze uitbreiding komen. Na de heropening zal er dus plaats zijn voor een permanente collectie naast de huidige wisselende tentoonstellingen, waar stukken uit de eigen collectie getoond worden naast geleende items.

Jaarlijks bezoeken meer dan 100.000 mensen (ook veel jongeren) het Momu, dat gezien wordt als één van de meest vooruitstrevende modemusea ter wereld. Het succes ervan hangt samen met het feit dat Antwerpen tegenwoordig internationaal gezien wordt als één van de modehoofdsteden naast Parijs, Londen en New York.

In 2020 wordt het MoMu opnieuw geopend en staat tevens een ambitieus project gepland: Flemish Masters of Fashion, wat te vergelijken zal zijn met Modejaar 2001.

De huidige tentoonstelling loopt nog tot eind maart 2018, dus tot dan kan je het huidige MoMu nog bezoeken. Ik ga zeker nog eens langs!

Advertentie

4 thoughts on “Het Modemuseum van Antwerpen sluit binnenkort…

  1. Mrs. Brubeck schreef:

    Bij ons staat het binnenkort ook op de planning! 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Niet echt mijn interessegebied 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: