Tijdens onze trip eerder dit jaar naar Reims bezochten we ook biscuiterie Fossier, gesitueerd in Neuvilette. Hun “Biscuit Rose de Reims” is na champagne wellicht de bekendste specialiteit van de regio. Bij het inchecken in het hotel hadden we reeds een doos van deze koekjes gekregen.
Het bezoek startte met een leuke film in een zaaltje achter de winkel. Daar maakten we kennis met de geschiedenis van Biscuiterie Fossier.
Aan het einde van de 16e eeuw ontdekten de bakkers dat ze de warmte van de oven tot tweemaal toe konden gebruiken. Nadat het brood gebakken was, konden ze met de resterende warmte nog koekjes bakken. Zo is de “bis-cuit” van Reims ontstaan!
In 1756 werd de kleine artisanale koekjesfabriek “Maison Noël-Houzeau” opgericht. De koekjes werden aangeboden bij de kroning van koning Louis XVI, waarna de koekjesfabriek hofleverancier werd. In 1845 nam mijnheer Fossier de fabriek over en in 2006 kregen ze het felbegeerde label “Entreprise du Patrimoine Vivant”.
Na de film mochten we proeven van de verschillende koekjes uit het assortiment. Daarna kregen we een rondleiding door de fabriek zodat we het fabricatie- en verpakkingsproces konden zien. Deze geleide tour gebeurde omwille van de hygiëne langs een galerij met grote vensters op de eerste verdieping. Fotograferen was niet toegelaten.
Fossier maakt verschillende soorten koekjes, maar het meest bekende is zonder twijfel “le biscuit rose”. Het is de gewoonte om dit te deppen in een glas champagne. Het koekje brokkelt niet bij het deppen in een vloeistof omdat het eerst in een bakoven en daarna in een droogoven gaat: “bis-cuit”. Oorspronkelijk was dit koekje wit, maar men wilde de zwarte puntjes van de vanille camoufleren. Door wat rode kleurstof (karmijn) toe te voegen, werd het koekje roze en vielen de vanillepuntjes minder op. Zowel het recept als de bakwijze zijn nog steeds dezelfde.
De rondleiding eindigde in de winkel, waar het volledige assortiment te koop was. Uiteraard kochten we een doosje “biscuit roze” – die ik trouwens heerlijk vind – en een peperkoek met gember.
Ik kende dit gebak eigenlijk helemaal niet!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ken het ook enkel van in Reims. Hier heb ik het eigenlijk nog niet gezien.
LikeLike
Wegens een hoog glucose-gehalte in mijn bloed moet ik dergelijke hapjes links laten liggen ( zelfs ernaar kijken bezorgt me problemen)
LikeGeliked door 1 persoon
Gelukkig zijn er nog vele andere dingen in het leven om van te genieten!
LikeGeliked door 1 persoon
’t is dadde !
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ken het niet, maar zou er wel eens willen in bijten 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Echt lekker!
LikeLike
[…] Er waren verschillende soorten, maar wij besloten te gaan voor de champagnesorbet en het roomijs “biscuit rose de Reims”. Helaas was dat laatste niet meer beschikbaar en kozen we dus beiden voor een champagnesorbet […]
LikeLike