Afscheid van Hubert de Givenchy (21/02/1927 – 10/03/2018)

De Franse modeontwerper, Graaf Hubert de Givenchy, is zaterdag in zijn slaap overleden.
De couturier die zijn hoogdagen beleefde in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw, werd 91.

Hij richtte in 1952 zijn eigen modehuis op. In 1954 lanceerde hij naast zijn haute couture collectie ook een prêt-à-porter collectie en later zelfs nog een parfumlijn. Christobal Balenciaga, was eerst zijn idool maar werd uiteindelijk zijn grote leermeester en goede vriend.
Materialen waren bij de ontwerpen van Hubert de Givenchy altijd het uitgangspunt. De vraag “hoe valt de stof ?” was ontzettend belangrijk. Zijn ontwerpen leken vrij simpel. Hij had veel aandacht voor lijnen en gebruikte vooral zwart, rood en blauw. Hij maakte elegante en draagbare kleding voor echte vrouwen en niet voor de mannequins op de catwalk.
De séparables uit zijn eerste collectie waren baanbrekend. Deze rokjes en bloesjes gemaakt van ruw katoen konden de klanten naar hartenlust combineren. In die tijd was dat absoluut niet gebruikelijk, men werkte toen met volledige silhouetten! Dit was het begin van een nieuwe stijl “casual chic”.

Zijn muze was Audrey Hepburn, maar ook Jacky Kennedy, Grace Kelly en Jane Fonda behoorden tot zijn klanten. In de openingsscène van de film “Breakfast at Tiffany’s” droeg Audrey Hepburn de iconische zwarte jurk, één van de hoogtepunten uit de carrière van Hubert de Givenchy. Ook voor zijn tweede parfum “L’Interdit” was Hepburn het gezicht. Ze deed het gratis, een vriendendienst!

In 1988 verkocht hij zijn label voor 45 miljoen dollar aan de groep LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) maar bleef nog wel hoofdontwerper tot aan zijn pensioen in 1995.

Met dit overlijden verliezen we één van de laatste grote modeontwerpers uit de 20e eeuw, die naast Christian Dior, Yves Saint Laurent en Coco Chanel mee verantwoordelijk was voor de gouden jaren van de Parijse couture!

Advertentie

3 thoughts on “Afscheid van Hubert de Givenchy (21/02/1927 – 10/03/2018)

  1. wannderful schreef:

    Allemaal elegante vrouwen: Hepburn, Kennedy, Fonda…! Ik ben fan!

    Like

  2. […] Palace om 12.59 uur – Belgische tijd – bekendmaakte dat de jurk een ontwerp was van het Franse Givenchy. Dit nieuws werd de wereld ingestuurd net op het moment dat Meghan bij de kapel uit de auto […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: