Film: The Post

Al een tijdje wilde ik de film “The Post” gaan bekijken, maar iedere keer kwam er weer iets tussen. Tot we zaterdag naar UGC Antwerpen trokken waar “The Post” gelukkig nog geprogrammeerd stond.

Steven Spielberg vertelt het waargebeurde verhaal van “The Pentagon Papers”. De hoofdrollen worden vertolkt door Meryl Streep en Tom Hanks. De film kreeg een Oscarnominatie voor beste film en beste actrice, maar kon helaas geen beeldje in de wacht slepen.

Katherine “Kay” Graham – gespeeld door Meryl Streep – staat aan het hoofd van The Washington Post. De uitgeverij werd opgericht door haar vader en verdergezet door haar man, tot deze zelfmoord pleegde en zij de touwtjes in handen kreeg. Ze werd de eerste vrouwelijke krantenuitgever in Amerika.

Daniel Ellsberg lekte in 1971 documenten waaruit bleek dat de regeringen van president Nixon en zijn voorgangers de bevolking bewust verkeerd hadden geïnformeerd. Deze Pentagon Papers toonden aan dat de Vietnamoorlog niet kon worden gewonnen en dat er mensenlevens werden opgeofferd om geen gezichtsverlies te lijden.

Nadat The New York Times een publicatieverbod krijgt, moeten Kay en haar hoofdredacteur Ben Bradlee – gespeeld door Tom Hanks – een moeilijke beslissing nemen: gaan ze over tot publicatie of niet? Bij publicatie volgt misschien een gevangenisstraf en het zou bovendien de toekomst van The Washington Post in gevaar kunnen brengen. De eerste week na de beursgang mochten er immers geen onregelmatigheden gebeuren of de investeerders zouden zich kunnen terugtrekken. Een ontzettend moeilijke beslissing dus…

Kort nadat het Hooggerechtshof met 6 stemmen tegen 3 in het voordeel oordeelde voor persvrijheid en alle kranten en uitgeverijen in het gelijk stelde, ontstond de “Watergate affaire” onder het presidentschap van Nixon.

Spielberg maakte er een erg interessante film van en Meryl Streep, toch wel één van mijn favoriete actrices, zet Kay Graham op een geweldige manier neer! Zo blij dat ik de film nog in de bioscoop heb kunnen zien 🙂

7 thoughts on “Film: The Post

 1. In 2019 speelt hij misschien in Brugge 🙂 !

  Geliked door 1 persoon

 2. kool-family schreef:

  Ziet er de moeite uit!

  Geliked door 1 persoon

 3. LiefsCarolien schreef:

  Deze ga ik onthouden! Bedankt voor de tip 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Hilde schreef:

  Meryl Streep brengt me spontaan bij de eerste film die zo’n indruk op me heeft nagelaten: Out of Africa. Tom Hanks behoort dan weer tot m’n lievelingsacteurs. Naar The Post keek ik ook uit, heb die een tijdje geleden gezien zij het wel in een kleiner cinema complex. Ik vond ‘m iets teleurstellend, voor mij kwam hij nogal traag op gang en er zat weinig diepgang in vond ik. Maar dat is mijn mening natuurlijk. Des gouts et des couleurs 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: