Op één – Hoe doet België het?

screen-310714_960_720Vanaf 25 april heb ik iedere woensdag met heel veel plezier gekeken naar het nieuwe programma “Op één” van Kobe Ilsen. Daarin peilt hij aan de hand van interviews met gewone mensen en op basis van internationale lijsten (van betrouwbare instanties) hoe België het doet. Op acht verschillende vlakken vergelijkt hij ons land met andere landen: gezondheid, onderwijs, wonen, veiligheid, werk, relaties, afval en voetbal. Telkens trekken hij en zijn cameraploeg naar een land dat bovenaan op een lijst staat en naar een land dat er onderaan bengelt. Daarna wordt gekeken hoe België het doet.

We klagen nogal vaak en daardoor lijkt het wel alsof we het hier niet goed hebben. Het programma haalt er echter de cijfers bij. Een aantal keren ben ik toch wel geschrokken want een aantal dingen die we veronderstellen, kloppen eigenlijk helemaal niet. Zo bleek dat de aankoopprijs van een huis bij ons eerder aan de lage kant ligt 😊! In diezelfde uitzending zagen we ook hoe klein ze in Japan wonen. Er werd een schreinend geval getoond van een man die in een “kist” leeft en onderstaand kan je het interessante voorbeeld bekijken van hoe een architect daar een kleine ruimte optimaal benut.

https://www.een.be/op-een/zo-maak-je-het-beste-van-een-klein-appartement

In verschillende uitzendingen liet Kobe zijn emoties ook duidelijk toe, iets wat we niet zo vaak op televisie zien. Verder kan ik me ook voorstellen dat zijn familie en die van zijn cameraploeg vaak ongerust zijn geweest. Ik mag er niet aan denken dat één van mijn kinderen naar het Iraakse Mossul zou gaan… Woensdag is het spijtig genoeg al de laatste aflevering en die gaat uiteraard over voetbal. De dag erna start immers het WK, alvast een mooie afsluiter.

Ondanks de soms harde realiteit is het toch geen zwaar en saai programma geworden. Het bleef ontspannende televisie en na het zien ervan besef ik nog beter hoe goed we het hier in België hebben!

Advertenties

6 thoughts on “Op één – Hoe doet België het?

 1. tinyblogt schreef:

  Ik volg het programma ook. Al erger ik mij soms wel aan de onwetendheid van Kobe – of doet hij maar alsof… ?

  Liked by 1 persoon

 2. Ook ik heb van de reeks genoten, ook al omdat ik door ons vele reizen vele toestanden ‘life’ heb meegemaakt en ondervonden. Sommige vergelijkingen waren bij de haren gegrepen, en, zoals M. stelt, Kobe Ilsen kan heel onnozele vragen stellen, maar al bij hebben we heel graag gekeken. Voor de aflevering over voetbal zullen we passen, dit interesseert ons voor gene meter.

  Liked by 1 persoon

 3. Flavie schreef:

  Ik heb het ook gevolgd en graag gevolgd, dus ik hoop echt dat er een vervolg komt!

  Liked by 1 persoon

 4. Hilde schreef:

  Dit hoort bij het soort programma’s dat ik heel graag heb gevolgd, human interest. En inderdaad goed dat ons Belgenlandje eens in de positieve kijker wordt geplaatst want klagen is zo makkelijk soms…

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: