Het einde van Le Grand Musée du Parfum in Parijs

Vrijdag sloot het prachige parfummuseum in Parijs na anderhalf jaar definitief zijn deuren. Gelukkig hebben wij het tijdens onze trip naar Roland Garros nog bezocht. Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb!

Meer dan 60 grote Franse parfumhuizen, de regio Parijs en het IFF (één van de grootste fabrikanten van geurstoffen wereldwijd) sloegen de handen in elkaar en zo kon “Le Grand Musée du Parfum” in december 2016 zijn deuren openen. Er was twee jaar aan dit grote, moderne en interactieve museum gewerkt en er hing een prijskaartje van 7 miljoen euro aan. Het werd opgestart in het prachtige Hôtel Particulier dat in één van de meest exclusieve buurten van de Franse hoofdstad ligt: rue Faubourg Saint-Honoré, recht tegenover het vijfsterrenhotel Le Bristol en in de buurt van het Élysée. Vroeger was hier het modehuis van Christian Lacroix gehuisvest.

In het gewelfde souterrain vernam je heel wat over de geschiedenis van het parfum.
De verdiepingen waren aangename, lichte, witgeverfde ruimten op parket.
Op de eerste verdieping kwam je meer te weten over de chemie en ons reukvermogen. Tijdens het interactief parcours werd je geurvermogen serieus getest. Een hostess kwam ons telkens toelichten wat de bedoeling was.

Zo verspreidden witte bloemlampen in “Jardin des Senteurs” verschillende geuren die je moest herkennen: cacao, rum, zeelucht, basilicum…

dav

Het museum werkte ook samen met een aantal kunstenaars die kleine schilderijen gemaakt hadden die een bepaald parfum weergaven. Het was de bedoeling dat je door middel van het schilderij en door eraan te ruiken het parfum raadde.

dav

Het pronkstuk van de tweede verdieping was een installatie met 25 koperen geurbollen die elk een belangrijk parfumingrediënt bevatten. Eerst rook je aan de bol, daarna hield je die tegen je oor en kwam je heel wat meer over die geur te weten.

dav
Het was zeker geen stoffig museum, maar licht en modern, heel aangenaam om te bezoeken. Wij hebben er twee en een half uur doorgebracht en dat vond ik eigenlijk nog wat te kort (maar ik besef dat het tevens meer dan lang genoeg was voor iemand die niet echt gepassioneerd is door parfum). Een aantal dingen hebben we gewoon overgeslagen wegens tijdgebrek.

Het is zo spijtig dat dit museum de deuren gesloten heeft
want het was voor parfumliefhebbers ronduit schitterend!

 

Advertentie

5 thoughts on “Het einde van Le Grand Musée du Parfum in Parijs

 1. Een museum dus met een reukje aan. Hmmm…

  Like

 2. […] laatste dag brachten we door in Parijs en bezochten we het nieuwe parfummuseum. Wat hebben we weer genoten van onze trip naar […]

  Like

 3. kool-family schreef:

  Dat zou ook nog eens iets voor mij zijn…! Vaak zijn die minder bekende musea inderdaad van die stoffige zalen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: