Horlogerie in Genève: MUSEUM PHILIPPE PATEK

dav

Op onze trip naar Genève vond ik dat we iets in verband met uurwerken moesten gezien hebben. Zwitserland is immers het land van de horlogerie! Sinds 2001 is er in Genève het museum van Philippe Patek, dat naar het schijnt de grootste (meer dan 2000) en kostbaarste horlogeverzameling ter wereld heeft! Philippe Patek is één van de vier grote en tevens misschien wel het meest gerenommeerde bedrijf binnen de horlogewereld. Het is bovendien het laatste onafhankelijke familiebedrijf dat uurwerken maakt in Genève.

De inkomprijs bedroeg 10 CHF, maar met onze Geneva Pass konden we gratis binnen. Ik had me op voorhand geïnformeerd over geleide bezoeken. Ze waren mogelijk op zaterdagnamiddag en zouden een kleine twee uur duren. Dat vond ik nu net een beetje te lang en daarom besloten we op eigen houtje het museum te bezoeken.

dav
Op het gelijkvloers begonnen we met een film over de geschiedenis van het bedrijf. Op 1 mei 1839 sloegen twee Poolse immigranten Antoni Patek (zakenman) en François Czapek (horlogemaker) de handen in elkaar. In 1844 ontmoette Patek de Fransman Jean-Adrien Philippe die het eerste horloge maakte zonder opwindsleutel. Een jaar later verlaat Czapek het bedrijf en in 1851 komt Philippe er officieel bij. In 1932 kochten de twee broers Stern het bedrijf en nu staat de vierde generatie van die familie aan het roer!
Daarna kan je op drie verdiepingen de historische collectie zien (16e tot 19e eeuw) en de collecties van Patek, naast nog een stukje van de geschiedenis van het bedrijf.

dav

In het museum was het niet toegelaten om foto’s te maken. Het bezoek viel ons eigenlijk tegen. Eerst vreesden we dat we toch beter een geleid bezoek hadden genomen, maar toen we de gids bezig hoorden, beseften we dat dat zeker niet het geval was. We waren niet genoeg in uurwerken geïnteresseerd voor zo een uitgebreid bezoek.

Erg interessant vond ik het dus eigenlijk niet, eerder een beetje saai… Wat ik wel bijgeleerd heb, is dat de oprichter van het horlogemerk niet Philippe Patek noemde, maar dat het ging om twee mannen: mijnheer Philippe en mijnheer Patek!

Advertentie

5 thoughts on “Horlogerie in Genève: MUSEUM PHILIPPE PATEK

 1. Grappig. Niet echt je ding, maar je hebt er wel een blogpost aan gewijd.
  Ja, het kan niet allemaal positief zijn, hé. Toch een ervaring rijker…

  Like

 2. kool-family schreef:

  Zou ik ook eerder saai vinden, gelukkig was het gratis met je pass! Een merk als Cartier, Breitling of Rolex was misschien beter?

  Geliked door 1 persoon

 3. […] Bij een bezoek aan Genève ga je zeker de Jet d’Eau zien, de indrukwekkende fontein die het water tegen 200 kilometer per uur in de lucht spuit tot een hoogte van 140 meter. Verder zijn absolute aanraders volgens mij Bains de Paquis en Palais des Nations. Het was het ook heel leuk om samen met andere Belgen de voetbalmatch België-Tunesië te volgen op groot scherm op Plain de Plainpalais. Wat mij erg teleurgesteld heeft, was het museum Philippe Patek. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: