Bezoek aan het Groentemuseum in Sint-Katelijne-Waver

Voor haar werk organiseert mijn dochter Caroline een uitstap naar het groentemuseum ‘t Grom.
Ze wilde vooraf al eens een kijkje gaan nemen en ik ging met haar mee.

’t Grom is gevestigd in één van de twee Midzeelhoeves uit de 18e eeuw. Ze staan op een plek waar vroeger het Waverwoud was, vandaar ook de naam van de dorpen: Sint-Katelijne-Waver en Onze-Lieve-Vrouw-Waver.
In de tweede helft van de 14e eeuw kwam dit gebied in handen van de abdij van Roosendael. De slotzusters mochten het abdijgebouw niet uit en daarom verpachtten ze het land aan boeren die het bewerkten en de slotzusters een deel van hun opbrengst schonken.

davMet een neerslag op papier en een audiogids startten we ons bezoek buiten.
In de boomgaard vind je naast appelen, peren en pruimen ook een mispelboom. Veel mensen kennen geen mispels meer. Deze vruchten kunnen pas gegeten worden als ze mals en bruin zijn, ze lijken dan wel een beetje rot 🙂  In de tuinen ontdekten we dat de tomaat afkomstig is uit Latijns-Amerika en pas in de 18e eeuw in Europa werd gegeten (voordien dacht men dat ze giftig was)

grom3In het bakhuis wordt elke eerste zondag van de maand brood gebakken dat je dan kan bestellen!
We wandelden langs het bijenhotel – maar bleven wel op een veilige afstand uit schrik voor een bijensteek –  en langs het insectenhotel. Op het grasveld bevindt zich een authentiek weerstation met oa een heliograaf, die de hoeveelheid zon markeert. Uiteraard staan er ook verschillende soorten serres, een bekend gegeven in Sint-Katelijne-Waver.

Daarna namen we nog een kijkje in het museum zelf. Op de enorme aardkluit bevinden zich allemaal werktuigen die gebruikt werden om het land te bewerken. Een stuk van het museum dat handelde over het bewaren van voedsel was afgesloten. Dat vond ik wel spijtig, want het interesseerde mij eigenlijk meer dan de andere dingen die we binnen gezien hebben. In een zaaltje kon je ook nog een korte film over tomaten bekijken.

davBij een bezoek aan ’t Grom moet je echt wel een audiogids nemen. Een grappige man vertelt je – naast de interessante informatie – ook leuke anekdotes. Wij vonden het beiden buiten interessanter dan binnen. Ondanks dat ik niet heel erg geïnteresseerd was – ik ging eigenlijk gewoon mee voor de gezelligheid – hadden wij toch een heel leuke namiddag. Natuurlijk zal het goede weer hier wel aan bijgedragen hebben.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: