Filmreview: Niet schieten

 

Zondag gingen we kijken naar “Niet Schieten”, de nieuwste film van Stijn Coninx. De  waargebeurde feiten kon je reeds lezen in het boek “Niet schieten, dat is mijn papa!” van David Van de Steen en Humo-journaliste Annemie Bulté. Van de Steen heeft er zelf op toegekeken dat het verhaal waarheidsgetrouw werd verfilmd. Een tijdje geleden kwam het dossier rond de Bende van Nijvel opnieuw in het nieuws toen een ex-rijkswachter op zijn sterfbed bekende dat hij de “Reus” van de Bende zou geweest zijn.

Op 9 november 1985 overleefde David Van de Steen als enige van zijn gezin de bloedigste overval van de Bende Van Nijvel, namelijk die op de Delhaize in Aalst. Voor zijn ogen werden zijn ouders en zijn zusje doodgeschoten, hijzelf werd in het been geraakt. Na het drama werd David door zijn grootouders opgevangen. Oma Metje (gespeeld door Viviane De Muynck) wil alles zo snel mogelijk vergeten, terwijl opa Petje (weergaloos vertolkt door Jan Decleir) op zoek gaat naar antwoorden…

Ik heb de tijd van de Bende van Nijvel zelf meegemaakt. In die periode ging ik ’s avonds of in het weekend niet naar de Delhaize uit veiligheidsoverwegingen (en ik was toen zeker niet de enige).
Het is hallucinant dat na meer dan 30 jaar de daders nog steeds niet gevat zijn. Voor de overlevenden en nabestaanden moet niet enkel de overval verschrikkelijk geweest zijn, maar ook de manier waarop het onderzoek is gevoerd.

Decleir en De Muynck spelen de rollen van Petje en Metje voortreffelijk. Jan Decleir zet echt een indrukwekkende vertolking neer, hij is zonder twijfel één van de beste acteurs van Vlaanderen. Louis Talpe (papa van David) en Jonas Van Geel (de volwassen David) konden mij dan weer niet echt overtuigen. Ik vind “Niet Schieten” een film die zeker het bekijken waard is.

Wat is de laatste film die jullie in de bioscoop gezien hebben?

8 thoughts on “Filmreview: Niet schieten

 1. Van zodra ik weer op de been ben, wil ik deze gaan bezoeken.
  Lang geleden dat we nog in de bioscoop zijn geweest…

  Geliked door 1 persoon

 2. Falderie schreef:

  Dat is ook de laatste film die ik in de bioscoop gezien heb. Was ook serieus onder de indruk!

  Geliked door 1 persoon

 3. Koen schreef:

  Sinds Netflix zijn intrede heeft gedaan … ik beken. Ik kies vaak voor het gemak van de thuisbioscoop. Jan Decleir is TOP. Deze film heb ik nog niet gezien. Misschien komt het er wel van als ik weer een keertje in BEL/NL ben.

  Geliked door 1 persoon

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Dit lijkt me een hele heftige film! De laatste film die ik in de bioscoop zag kan ik me tot mijn schande niet eens herinneren. Zo lang is het geleden…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: