Filmreview: Girl

“Girl” is het filmdebuut van de 27-jarige Gentenaar Lucas Dhont. Hij schreef het script samen met Angelo Tijssens en is tevens de regisseur van de film.
Op 12 mei was de première op het Filmfestival in Cannes. “Girl” kreeg er een staande ovatie die 25 minuten aanhield en won vier prijzen, waaronder de Caméra d’Or (beste debuutfilm) en beste acteerprestatie (Victor Polster).
Victor Polster is een 16-jarige Belgische jongen die nog school loopt aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. In “Girl” – ook zijn filmdebuut – speelt hij de rol van Lara, een transgender ballerina in opleiding.
De film is gebaseerd op het leven van Nora Monsecour, eveneens een toekomstige balletdanseres.
Ze voelde zich als kind al een meisje in het lichaam van een jongen. De film is echter geen exacte verfilming van haar leven.

Lara is een 15-jarig transgender meisje dat met haar vader en broer net is verhuisd. In haar familie heeft ze niet veel problemen om als meisje aanvaard te worden, maar op haar nieuwe school – de Koninklijke Balletschool – is dit soms niet zo evidend. Daarnaast heeft ze ook een serieuze achterstand in de zware dansopleiding. Tot nog toe volgde ze balletles bij de jongens en die oefenen op andere facetten dan de meisjes. Toch is Lara vastbesloten om haar achterstand weg te werken met alle lichamelijke ongemakken die daarbij komen kijken. Daarnaast volgen we ook haar transitie en zien we dat ze het heel moeilijk heeft met de hormoonbehandeling, die in haar ogen niet snel genoeg gaat.

Het is een heel mooie en gevoelige film, waarin we getuige zijn van de prachtprestatie van Victor Polster. De jonge acteur zet Lara enerzijds erg fragiel neer, maar anderzijds ook heel krachtig.
Ik vind het schitterend dat een jongen van 16 jaar die rol zo mooi kan vertolken. We zijn getuige van Lara’s dagelijkse innerlijke en uiterlijke strijd. De dansprestatie is heel sterk, maar het is vooral het gevoelsleven van Lara dat fantastisch wordt neergezet.

8 thoughts on “Filmreview: Girl

 1. Die zal nog prijzen oogsten…

  Geliked door 1 persoon

 2. Koen schreef:

  Ik hoop de film te zien als ik binnenkort weer eens in NL/BEL ben.

  Geliked door 1 persoon

 3. […] Vanlessen. Ook dansprogramma’s op televisie – zoals Hanne Danst – en de mooie film Girl zetten ballet steeds meer in de […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: