Musee Renoir in Cagnes-sur-Mer

hdrTijdens onze trip naar Nice wilde ik graag Museé Renoir bezoeken. Met bus 200, 400, 500 of 94 bereik je Cagnes-sur-Mer. We stapten uit bij Square Bourdet en dan was het nog ongeveer 500 meter wandelen (wel serieus klimmen met als gevolg dat ik buiten adem aankwam 😊)

De inkom bedroeg 6 euro. Woensdag-, zaterdag- en zondagnamiddag waren er geleide bezoeken  (+3€), maar vermits wij er op maandagvoormiddag waren, was dit geen optie.

Pierre August Renoir was een Frans impressionistisch kunstschilder die leefde van 1841 tot 1919.
In Domaine des Collettes bracht Renoir de laatste 12 jaar van zijn leven door samen met zijn vrouw Aline en hun drie zonen: Pierre (acteur), Jean (regisseur) en Claude (ceramist). Nu is musée Renoir er gevestigd, een prachtig domein met veel olijf- en citrusbomen en een schitterend uitzicht.

Het museum bevat drie verdiepingen. Op het gelijkvloers kan je – naast heel wat beeldhouwwerken van Renoir en andere kunstenaars – ook een korte film zien waarin de Catalaanse beeldhouwer Richard Guino en een model van de schilder aan het woord komen. Door zijn reumatoïde artritis zat Renoir in een rolstoel die nog samen met zijn schildersezel in het museum aanwezig is. De schilder besteedde er veel tijd aan beeldhouwen en maakte samen Guino het bronzen beeld Venus Victrix dat in de tuin staat (zie foto hierboven).

Van Renoir zelf hangen er een 10-tal schilderijen, maar er hangen er ook van anderen.

renoir4Mensen die van oude films houden, komen zeker aan hun trekken in de boerderij. Daar speelt een film waarin zoon Jean Renoir (regisseur van oa Le déjeuner sur l’herbe en La règle du jeu) aan het woord komt.

renoir2

Hij vertelt dat zijn ouders het domein aankochten om het te redden. Zijn vader kon door zijn ziekte niet veel meer en zijn moeder hield ervan om boerin te spelen: van de olijven uit de boomgaard maakte ze olijfolie, van de druiven uit de wijngaard wijn,…

Wij verbleven ongeveer 90 minuten op het domein: 1 uur in het museum, een kwartier in de tuin en iets langer op de boerderij. Je kan het museum perfect zonder gids bezoeken want er is voldoende achtergrondinformatie beschikbaar. Het is bovendien een prachtig domein met erg mooie kunstwerken.

 

 

Advertentie

3 thoughts on “Musee Renoir in Cagnes-sur-Mer

  1. Ik zie ons ook wel een uurtje door dat museum kuieren!

    Geliked door 1 persoon

  2. […] maandag bezochten we Musée Renoir in Cagnes-sur-Mer, de villa waar de schilder zijn laatste levensjaren […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: