Jeanne Augier is niet meer… Hotel Negresco uit Nice is wees!

Jeanne Augier, eigenares van Hotel Negresco in Nice, overleed begin vorige week. Op 27 maart zou ze 96 jaar geworden zijn. Ze bewoonde een groot appartement op de vijfde verdieping van het hotel dat ze meer dan 60 jaar geleid heeft.

Op 8 januari 1913 opende het hotel zijn deuren. Het werd genoemd naar de in Roemenië geboren opdrachtgever Henri Negresco. Jeanne vroeg haar vader – Jean Baptiste Mesnage – om het Negresco dat enigszins verloederd was, te kopen. In 1957 erfde ze het en samen met haar man Paul Augier – die in 1995 overleed – maakte ze er een echt hotel-museum van met meer dan 2000 schilderijen en schetsen en meer dan 3000 antieke meubelen en  beelden. De 124 kamers en suites zijn ingericht met eclectisch meubilair. Elke ruimte ademt een andere stijl uit: art deco, Versaille, een chique Engelse mannenpub,… Het hotel werd in 2016 geschat op 400 miljoen euro, zonder de meubels en de kunstwerken.

Omdat ze geen rechtstreekse erfgenamen had, richtte Jeanne in 2009 het fonds “Mesnage-Augier-Negresco” op. Ze was een zeer rijke dame, maar ook sociaal heel geëngageerd. Daarom zal het fonds na haar overlijden het hotel beheren, maar zich daarnaast ook inzetten voor dieren, daklozen en mensen met een beperking.
In 2013 werd Jeanne onder curatele geplaatst vanwege geestelijke gezondheidsproblemen. Verschillende mensen met frauduleuze bedoelingen probeerden haar immers te beïnvloeden. Tijdens de aanslagen op 14 juli 2016 in Nice, liet ze wel nog in de lobby een veldhospitaal oprichten

negresco2

Het Negresco is één van de laatste hotelpaleizen in Frankrijk dat nog in privé-handen was. Het ontving in de loop der jaren veel celebrities waaronder The Beatles, Michael Jackson, koning Boudewijn, prinses Grace van Monaco, Charles Aznavour, …
In 2005 logeerde ook Bill Gates er en hij wilde het hotelpaleis heel graag kopen. Jeanne verzekerde hem dat hij daar niet genoeg geld voor had. Prompt gaf hij haar een blanco cheque waarop ze zelf het bedrag mocht invullen, maar ze stuurde Bill terug naar Amerika!

Madame Augier was zonder twijfel één van de meest flamboyante hoteliers van Frankrijk, met haar rossig haar, rode lipstick en haar twee hondjes Lili en Lilou. Het is een dame die enorm veel heeft bijgedragen aan de uitstraling van Nice.

Getagged , ,

23 thoughts on “Jeanne Augier is niet meer… Hotel Negresco uit Nice is wees!

 1. Ze is een legende geworden…
  Jammer dat ik dit hotel niet heb geërfd :).

  Geliked door 1 persoon

 2. Forever38.com schreef:

  Wat een toonbeeld van een sterke, onafhankelijke vrouw. Echt een voorbeeld !

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ken het hotel van zien, maar wist niet dat er zo’n icoon achter schuilde! Goed om te weten, ik heb weer iets bijgeleerd!

  Geliked door 1 persoon

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Een bijzondere dame als ik dat zo lees. Fijn voor haar dat ze heeft kunnen sterven op de plek die belangrijk voor haar was.

  Geliked door 1 persoon

 5. Lodi Kolhoop-Boonstra schreef:

  Een onbekende dame voor mij, maar zo lezen heel bijzonder en legendarisch!

  Geliked door 1 persoon

 6. Nicole - Cookies & Carrot Sticks schreef:

  Wat een bijzonder verhaal. Had wel ooit van het Negresco gehoord, maar kende het verhaal erachter helemaal niet.

  Geliked door 1 persoon

 7. kiki schreef:

  ik ken haar niet, maar ik zou zeker hier wel een keertje willen overnachten

  Geliked door 1 persoon

 8. MamaTassel schreef:

  Wat een krachtige vrouw! Bijzonder verhaal.

  Geliked door 1 persoon

 9. Wat een mooi verhaal! Ik kende haar/ dit hotel niet, klinkt als een hele mooie vrouw. Lief dat je er een blog over hebt geschreven!

  Geliked door 1 persoon

 10. Macblogster schreef:

  Ik kende haar niet, maar zo te lezen past ze in het rijtje eigenzinnige vrouwen zoals Vivienne Westwood.

  Geliked door 1 persoon

 11. strongbodynl schreef:

  Ik hou van zulke verhalen achter een legendarisch gebouw. Ontzettend leuk om te lezen hoe bijzonder dit hotel is geweest en wat voor speciale dame het heeft gerund.

  Geliked door 1 persoon

 12. […] en Hotel Le Negresco, de stad en het iconische hotel van wijlen Jeanne Augier… ze worden vaak in één adem genoemd. Na een renovatie van zes maanden werd  Brasserie La […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: