Afscheid van mode-icoon Karl Lagerfeld

davKarl Otto Lagerfeldt werd op 10 september 1933 in Hamburg (Duitsland) geboren als zoon van rijke ouders. Hij deed er echter twijfel over bestaan wat zijn werkelijke geboortejaar was: 1933 of 1938.
De laatste letter van zijn naam liet hij weghalen om commerciëler te klinken.

Rond 1950 verhuisde hij samen met zijn moeder naar Parijs.
Zijn modecarrière startte hij bij Balmain en vervolgens stapte hij over naar Patou, Chloë en Fendi. Met dit laatste modebedrijf zal hij samenwerken tot aan zijn dood.
In 1983 – twaalf jaar na het overlijden van Coco Chanel – werd hij creatief directeur van het toen oubollige Parijse modehuis. Hij maakte het weer hip en trendy, maar bleef trouw aan de geest van Chanel. Lagerfeld moderniseerde de parels, de tweed jasjes en de two-toned toes.
In 1984 lanceerde hij ook nog zijn eigen lijn waar hij een beetje de draak stak met zichzelf.
Sinds 1997 fotografeerde hij de reclamecampagnes meestal zelf.
De “Keizer van de Mode” was ook de ontdekker van een aantal topmodellen, waaronder Claudia Schiffer. Volgens haar kon hij “zwart en wit kleurrijk maken”.
Lagerfeld hield van België en werkte graag samen met modellen, make-upartiesten en kunstenaars uit ons land. In 2002 verzorgde Els Pyno met Vive la Fête de muziek van zijn modeshow.
In 2004 werkte H&M voor hun allereerste designercollectie samen met Karl Lagerfeld. Het mode-icoon was hierover niet tevreden vanwege een te beperkt aantal items en het feit dat er ook grotere maten werden geproduceerd.

Op 22 januari van dit jaar was de modekoning niet aanwezig op de voorstelling van de haute-coutureshow van Chanel. De verklaring hiervoor was “te moe”.
Dinsdag 19 februari kwam dan het nieuws dat Lagerfeld overleden was in een ziekenhuis in Parijs na een korte ziekte (pancreaskanker).

We zullen hem vooral herinneren als de man die Chanel nieuw leven inblies. Hij was kunstenaar en zakenman en koppelde zijn gevoel voor esthetiek aan slimme branding. Het mode-icoon was meer dan 40 jaar zeer herkenbaar met zijn witte staart, donkere bril, witte col en handschoenen.

Morgen dinsdag 5 maart zal Chanel de laatste collectie van Karl Lagerfeld voorstellen op de Parijse Modeweek. Virginia Viard, zijn rechterhand sinds jaren, zal hem opvolgen. Ik veronderstel dat dit tijdelijk zal zijn tot er iemand anders gevonden wordt…

Advertentie
Getagged , , , , ,

19 thoughts on “Afscheid van mode-icoon Karl Lagerfeld

 1. Mij werd niet gevraagd om hem op te volgen helaas…

  Geliked door 1 persoon

 2. darinanykl schreef:

  Een echt icoon, ik ben heel benieuwd hoe het modehuis zich nu gaat ontwikkelen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Melissa schreef:

  Eerlijk gezegd ken ik hem niet echt. Maar ben ook niet zo bezig met mode

  Geliked door 1 persoon

 4. hphofman schreef:

  Denk dat je eigenlijk pas over een paar jaar kan zien wat zijn invloed wel/niet was; of zijn mode inwisselbaar was of dat er nu een leegte ontstaat

  Geliked door 1 persoon

 5. Laura schreef:

  Om eerlijk te zijn heb ik totaal niets met mode. Kan ook niet zomaar iets noemen wat ik van hem ken.

  Geliked door 1 persoon

 6. Janet schreef:

  Een grote naam in de modewereld maar verder dan dat kom ik eigenlijk niet. Ik zit eigenlijk helemaal niet in dat wereldje. Als ik het zo lees heeft hij heel wat gepresteerd.

  Geliked door 1 persoon

 7. Maaike Gulden schreef:

  Denk inderdaad een naam die altijd met Chanel verbonden blijft.

  Geliked door 1 persoon

 8. Bergfamilie schreef:

  Een enorm icoon, maar er wordt wel een beetje voorbij gegaan aan zijn mens-zijn vind ik. Hij heeft toch op verschillende momenten laten zien dat hij een uiterst onaangename man kon zien. Iets waar hij zijn hele leven mee weg is gekomen…

  Geliked door 1 persoon

 9. Yousra-Yasmine schreef:

  Een echt mode icoon! Hij gaat zeker weten gemist worden!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: