
Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk
In Mechelen vond zaterdag “Wij, Bourgondiërs” plaats, een dag om je onder te dompelen in de Bourgondische periode. Mechelen was in de middeleeuwen de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden!
Je kon de dag starten om 12.30 uur en het einde was voorzien rond 22 uur. Er werd een goedgevuld programma aangeboden met een Bourgondische stadswandeling, een highlighttour in museum Hof van Buysleden, een gegidst bezoek aan de ondergrondse exporuimte “It almost seemed a lily”, de boekvoorstelling “Wijvenwereld” en tot slot de conférence “De Bourgondiërs” van Bart Van Loo.
Wij hadden enkel ingeschreven voor de stadswandeling en het vertelconcert. Helaas hebben we de wandeling moeten annuleren omdat ik een keelontsteking had.
Nadat we bij Tangthai gegeten hadden, trokken we naar de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk voor de conférence van Bart Van Loo. Zaterdagavond zou de enige voorstelling zijn die opgeluisterd werd door een koor. Het ensemble Currende onder leiding van Erik Van Nevel bracht Franco-Vlaamse polyfonie.
Meesterverteller Bart Van Loo kennen we vooral als Francofiel. Zijn wortels liggen echter in Vlaanderen en daarom besloot hij een boek te schrijven over het ontstaan van de Nederlanden. Hij werkte meer dan drie jaar aan “De Bourgondiërs”, dat meer dan 600 bladzijden telt en sinds januari verkrijgbaar is. Ondertussen zijn er ongeveer 65.000 exemplaren verkocht en staat het al weken op nummer 1 van de non-fictie boeken bij Standaard Boekhandel. Ik was alvast benieuwd…
Bart Van Loo blikte terug naar meer dan 30 jaar geleden toen hij als kind in de boeken van Artis-Historia de prentjes van belangrijke figuren uit onze geschiedenis bekeek.
Hij vertelde over de hertogen van Bourgondië die in de middeleeuwen over de Nederlanden regeerden. “De Aartsvaders van de Lage Landen” zoals hij ze noemde, herinner ik me nog uit mijn schooltijd: Filips de Stoute, Jan Zonder Vrees, Filips de Goede, Karel de Stoute,… oh wat is dat lang geleden…. Moest mijn leraar zo bevlogen verteld hebben, had ik geschiedenis beslist een leuk vak gevonden. Van Loo nam ons op een erg aangename manier mee door die periode en toonde aan dat de Lage Landen een Bourgondische uitvinding zijn!
Naast het boek en de vertelconcerten kan je ook naar de podcasts op Klara luisteren die je hier vindt.
Zoiets hebben we nog niet in Brugge. Lijkt me heel ontspannend.
LikeGeliked door 1 persoon
Was leerrijk en ontspannend tegelijk!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben d’r aan begonnen … het boek. En de podcast ga ik downloaden. Ook mijn interesse in geschiedenis is begonnen bij de Artis/Historia-boeken. Uren heb ik er als kind in gelezen naar de prentjes gekeken.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is ongelooflijk, het succes van die boeken!
LikeLike
Oooh ik hou zo van geschiedenis! Ik ben de podcast aan het luisteren en ik wil ook graag het boek lezen 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Als kind interesseerde geschiedenis me niet echt, later is het me meer gaan boeien
LikeGeliked door 1 persoon
wat enorm leuk!! Het boek de Bourgondiers staat al een tijdje op mijn verlanglijst!
LikeGeliked door 1 persoon
Zeker lezen!
LikeLike
Leuk dat er zo’n hele dag is gepland om het bekende boek!
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, Bart Van Loo was een mooie afsluiting van een ganse Bourgondische dag!
LikeLike
Wat een boeiende dag! Ik heb Geschiedenis gestudeerd en hoewel ik er niet in verder ben gegaan, houd ik nog steeds van historische boeken en evenementen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik hield er vroeger niet van, maar ben het steeds meer gaan appreciëren
LikeLike
Leuk dat er zo´n dag wordt georganiseerd. Ik denk dat ik de stadswandeling het boeiends had gevonden!
LikeGeliked door 1 persoon
Die had ik ook heel graag meegedaan, helaas
LikeLike
De geschiedenis is niet helemaal mijn ding, maar voor degene die er wel van houden kan dit erg interessant zijn!😚
LikeGeliked door 1 persoon
Geschiedenis was vroeger ook absoluut niet mijn ding, maar hij kan wel erg goed vertellen
LikeLike