Vertelconcert “De Bourgondiërs” – Bart Van Loo

Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk

In Mechelen vond zaterdag “Wij, Bourgondiërs” plaats, een dag om je onder te dompelen in de Bourgondische periode. Mechelen was in de middeleeuwen de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden!

Je kon de dag starten om 12.30 uur en het einde was voorzien rond 22 uur. Er werd een goedgevuld programma aangeboden met een Bourgondische stadswandeling, een highlighttour in museum Hof van Buysleden, een gegidst bezoek aan de ondergrondse exporuimte “It almost seemed a lily”, de boekvoorstelling “Wijvenwereld” en tot slot de conférence “De Bourgondiërs” van Bart Van Loo.
Wij hadden enkel ingeschreven voor de stadswandeling en het vertelconcert. Helaas hebben we de wandeling moeten annuleren omdat ik een keelontsteking had.

Nadat we bij Tangthai gegeten hadden, trokken we naar de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk voor de conférence van Bart Van Loo. Zaterdagavond zou de enige voorstelling zijn die opgeluisterd werd door een koor. Het ensemble Currende onder leiding van Erik Van Nevel bracht Franco-Vlaamse polyfonie.

IMG_20190407_092235_562Meesterverteller Bart Van Loo kennen we vooral als Francofiel. Zijn wortels liggen echter in Vlaanderen en daarom besloot hij een boek te schrijven over het ontstaan van de Nederlanden. Hij werkte meer dan drie jaar aan “De Bourgondiërs”, dat meer dan 600 bladzijden telt en sinds januari verkrijgbaar is. Ondertussen zijn er ongeveer 65.000 exemplaren verkocht en staat het al weken op nummer 1 van de non-fictie boeken bij Standaard Boekhandel. Ik was alvast benieuwd…

Bart Van Loo blikte terug naar meer dan 30 jaar geleden toen hij als kind in de boeken van Artis-Historia de prentjes van belangrijke figuren uit onze geschiedenis bekeek.
Hij vertelde over de hertogen van Bourgondië die in de middeleeuwen over de Nederlanden regeerden. “De Aartsvaders van de Lage Landen” zoals hij ze noemde, herinner ik me nog uit mijn schooltijd: Filips de Stoute, Jan Zonder Vrees, Filips de Goede, Karel de Stoute,… oh wat is dat lang geleden…. Moest mijn leraar zo bevlogen verteld hebben, had ik geschiedenis beslist een leuk vak gevonden. Van Loo nam ons op een erg aangename manier mee door die periode en toonde aan dat de Lage Landen een Bourgondische uitvinding zijn!

Naast het boek en de vertelconcerten kan je ook naar de podcasts op Klara luisteren die je hier vindt.

 

Advertentie
Getagged , , , , , , ,

16 thoughts on “Vertelconcert “De Bourgondiërs” – Bart Van Loo

 1. Zoiets hebben we nog niet in Brugge. Lijkt me heel ontspannend.

  Geliked door 1 persoon

 2. Koen schreef:

  Ik ben d’r aan begonnen … het boek. En de podcast ga ik downloaden. Ook mijn interesse in geschiedenis is begonnen bij de Artis/Historia-boeken. Uren heb ik er als kind in gelezen naar de prentjes gekeken.

  Geliked door 1 persoon

 3. loesjezaakjes schreef:

  Oooh ik hou zo van geschiedenis! Ik ben de podcast aan het luisteren en ik wil ook graag het boek lezen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. feliceveenman schreef:

  wat enorm leuk!! Het boek de Bourgondiers staat al een tijdje op mijn verlanglijst!

  Geliked door 1 persoon

 5. Manon schreef:

  Leuk dat er zo’n hele dag is gepland om het bekende boek!

  Geliked door 1 persoon

 6. Wendy Schuchmann schreef:

  Wat een boeiende dag! Ik heb Geschiedenis gestudeerd en hoewel ik er niet in verder ben gegaan, houd ik nog steeds van historische boeken en evenementen.

  Geliked door 1 persoon

 7. mckleuver schreef:

  Leuk dat er zo´n dag wordt georganiseerd. Ik denk dat ik de stadswandeling het boeiends had gevonden!

  Geliked door 1 persoon

 8. Bella Beauty schreef:

  De geschiedenis is niet helemaal mijn ding, maar voor degene die er wel van houden kan dit erg interessant zijn!😚

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: