Als de oogarts niet meer kan helpen…

davMijn moeder is vorig jaar 90 jaar geworden. Twee jaar geleden verhuisde ze naar een serviceflat en vorig jaar deed ze haar wagen weg, maar verder gaat het nog heel goed met haar. Toch dook er een probleem op: haar ogen gingen erg achteruit. Ondanks dat we een goede leeslamp hadden gekocht, lukte tijdschriften lezen en kruiswoordraadsels invullen niet goed meer. Ik adviseerde een oogarts te raadplegen, maar die kon blijkbaar niet helpen. Sterkere brilglazen konden volgens hem geen oplossing bieden. Ik vond een tweede opinie hier wel op zijn plaats en nam mama mee naar mijn oogarts, maar ook daar kregen we hetzelfde antwoord.

Via een vriendin met wie ze bridget, kreeg ze het advies een afspraak te maken bij Ergra in Schelle, een bedrijf gespecialiseerd in low vision of slechtziendheid. Daar helpen ze mensen die zoals mijn mama niet meer kunnen geholpen worden met een gewone bril of contactlenzen. Ze maken gebruik van brillen en andere hulpmiddelen. We waren erg benieuwd…

Na een kort vraaggesprek deed de optometrist een aantal proeven die te vergelijken zijn met die bij de oogarts. Er werd getest tot de juiste sterkte voor haar loupeglazen werd gevonden. Ze had de keuze tussen een montuur in taupe of rood en daar zouden de glazen in gezet worden. De  dikkere kunststofglazen zouden niet echt opvallen door de manier waarop de glazen in de bril werden geplaatst. Na vier weken zou de bril klaar zijn en het prijskaartje bedroeg 399 euro (montuur en brilglazen).

mdeDe ondertitels lezen op tv begon ook moeilijker te worden. Nadat de vraag gesteld werd hoever ze van het televisiescherm verwijderd zit, bleek een vrij eenvoudige oplossing voorhanden te zijn: gewoon een meter dichter bij het scherm gaan zitten! Haar zicht was niet slecht genoeg en de prijs zou te hoog zijn in verhouding met het geboekte resultaat om daar hulpmiddelen voor aan te reiken. Dit vond ik een erg fijne manier van werken!

Ondertussen zit ze dichter bij het televisiescherm en kan ze met haar nieuwe bril terug goed lezen en kruiswoordraadsels invullen. Mama is erg gelukkig en ik natuurlijk ook!

Wat ik echt niet begrijp, is waarom geen van beide oogartsen heeft doorverwezen naar Ergra. Vinden ze dat een vrouw van 90 niet goed meer moet kunnen zien? Als er niets meer aan te doen is, is dat natuurlijk erg spijtig, maar zolang er mogelijkheden zijn, zouden die toch moeten aangereikt worden…

Getagged , , , , , , ,

24 thoughts on “Als de oogarts niet meer kan helpen…

 1. Zalig dat je moeder aan haar 90 jaar nog zoveel kan. Als moeilijk zien kan verholpen worden met een bril is dat nog het minst… Ik duim voor haar!

  Geliked door 1 persoon

 2. tinyblogt schreef:

  Hey, ik werk zelf bij een gelijkaardige firma, als die van Ergra. Zij zijn opticiens met specialisatie Low Vision, wij verkopen geen brillen maar wel elektronische hulpmiddelen voor mensen waarbij een bril niet meer helpt. Een stapje verder dus.

  Het is een feit dat oogartsen weinig doorverwijzen naar ons of een gelijkaardig bedrijf. Waarom, geen idee. We merken wel dat jongere oogartsen wél eerder doorverwijzen of info geven, dat die er meer voor openstaan en dat die vaker de mensen écht proberen te helpen.
  Er bestaat nog veel meer, wat veel mensen gewoonweg niet weten. En zolang ze er niets over horen of er niet actief naar op zoek gaan, blijven ze onwetend. Volgende week op 25, 26 en 27 april is er een beurs in Flanders Expo in Gent: Ziezo. Daar staan alle hulpmiddelen leveranciers (Ergra o.a., maar wij ook) samen om het volledige aanbod te tonen. Moest je geïnteresseerd zijn: https://www.ziezovlaanderen.be/ Je kan een gratis toegangskaart aanvragen (of stuur mij een bericht, dan stuur ik er oop!)
  Er is ook een bakje dat de ondertiteling voor de tv voorleest, bijvoorbeeld. Er bestaan ook gesproken boeken, als zelf lezen niet meer lukt, of voorleestoestellen. Allemaal makkelijk in gebruik.
  Laat maar weten als je meer info nodig hebt!

  Geliked door 1 persoon

  • sandra schreef:

   Dank je wel voor je reactie! Op dit moment is mijn moeder goed geholpen, maar als er in de toekomst meer nodig is, neem ik met jou contact op. Ik wilde dit vooral onder de aandacht brengen omdat velen (wij aanvankelijk ook) niet weten dat er nog mogelijkheden ziijn als de oogarts geen hulp meer kan bieden. Ik snap echt niet dat veel oogartsen niet doorverwijzen en dat huisartsen (toch de vertrouwenspersonen van veel ouderen) hier niet van op de hoogte zijn.

   Geliked door 1 persoon

 3. Wat fijn dat je oma geholpen is! Lijkt mij vreselijk als je niet meer kunt lezen.. gelukkig kan ze haar puzzels nu weer maken 🙂

  Geliked door 2 people

 4. Samaja schreef:

  Zeker weten, ik snap niet dat ze niet gewoon doorverwezen werd…

  Geliked door 2 people

 5. Inge Pots schreef:

  Wat fijn dat het allemaal nog goed is gekomen, en je moeder weer kruiswoordpuzzels kan maken.

  Geliked door 2 people

 6. lodiblogt schreef:

  Je weet het toch wel eens niet, waarom wel of niet doorgestuurd worden. Ik heb zelf ooit een bril aangeschaft voor 500 euro, ook met zulke dikke glazen, die ze toch aardig weg hebben kunnen werken. Ik heb echter een oogziekte dus met deze bril zie ik ook niks ( ik heb speciale lenzen) maar weet hoe moeilijk het kan zijn en ook ik zit af en toe in de televisie om iets te kunnen zien. Ik hoop dat je moeder toch een beetje geholpen is op deze manier.

  Geliked door 1 persoon

 7. Anvanassche schreef:

  Wat goed dat je een tweede opinie heb gevraagd. Ik heb geleerd dat ook te doen. Een tijd geleden kreeg ik de diagnose ‘begin van katarakt’. Bleek na consultatie van een andere oogarts helemaal niet het geval te zijn. Ik vind zo’n verhalen wel behoorlijk alarmerend hoor. Blij voor je mama dat ze nu geholpen is!!

  Geliked door 1 persoon

 8. Kristof Luyten schreef:

  Ja, dat hoor ik wel vaker jammer genoeg. Eens je een bepaalde leeftijd hebt kan er al gauw niks meer aan gedaan worden…

  Geliked door 2 people

 9. Wanda schreef:

  Fijn dat je moeder nu weer gewoon televisie kan kijken en puzzels kan maken. Inderdaad vreemd dat de oogartsen zelf niet met een dergelijke oplossing c.q. verwijzing kwamen. Leeftijd zou daar echt geen rol in mogen spelen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Skincarebynaomi schreef:

  Wat sneu hè dat ze dan zo lange weg moet ondernemen om uiteindelijk iets te vinden.. En wat een leeftijd, respect! Ik hoop dat ze nog een mooie weg te gaan heeft

  Geliked door 2 people

 11. Maaike Gulden schreef:

  Fijn dat het toch weer goed gekomen is want het is toch fijn voor haar dat ze puzzels kan maken en tv kan kijken

  Geliked door 1 persoon

 12. Forever38.com schreef:

  Wat fijn dat ze weer kan zien, en zo een betere kwaliteit van leven heeft ! Maar goed dat je deze tip kreeg …. bedankt voor het delen !

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: