Parijs huilt om de iconische Notre-Dame

Geschokt was ik toen ik de beelden van de brandende Notre-Dame in Parijs zag, één van de meest beroemde kathedralen ter wereld. Twee jaar geleden zijn we er een laatste keer gepasseerd. We zijn toen niet naar binnen geweest omdat de wachtrij te lang was, spijtig achteraf gezien…

De kathedraal was natuurlijk belangrijk voor het katholieke geloof, maar daarnaast heeft ze ook een onschatbare historische waarde. Napoleon Bonaparte kroonde er zichzelf tot keizer en de staatsbegrafenis van Charles De Gaulle vond er plaats.
Verder is er ook heel wat literatuur aan gerelateerd. Het meest bekend is ongetwijfeld  “De Klokkenluider van de Notre-Dame”, het boek uit 1831 van Victor Hugo dat ook verfilmd werd. Het verhaal speelde zich bijna helemaal af in de iconische kathedraal. Kinderen kennen ze dan weer door de  tekenfilm van Walt Disney.

Iets voor 19 uur brak de brand uit die zich razendsnel verspreidde. De houten dakgewelven zijn natuurlijk erg brandbaar en rond 20 uur begaf de torenspits het. Een beeld dat ik nooit zal vergeten… Na acht uur blussen kregen de 400 brandweermannen het vuur onder controle en barstte een luid applaus los. Zij zijn de helden van de dag die toch nog een deel van het gebouw konden redden!

uit “Het Journaal” op Eén

Macron belooft dat de Notre-Dame snel zal heropgebouwd worden. Hij spreekt van vijf jaar, maar over die haalbaarheid heb ik mijn twijdels. De renovatie die nu aan de gang was, zou tien jaar duren…
Er hangt natuurlijk ook een enorm kostenplaatje aan. Daarom werd al een grote inzamelactie georganiseerd door de Stichting Cultureel Erfgoed. De site lag onmiddellijk plat door de vele giften van mensen over de hele wereld. Macron riep ook alle Fransen op om een bijdrage te leveren. Daarnaast schieten Franse miljonairs ter hulp en misschien willen sommigen van hen wel beter doen dan hun concurrenten, maar hoe meer geld hoe liever in dit geval 🙂 De grootste bedragen komen van de familie Arnault  van LVMH (Louis Vuitton, Moët, Hennessy) 200 miljoen, Bettencourt  van L’Oréal 200 miljoen, Pinault van Kering (Gucci en Yves Saint Laurent) 100 miljoen euro, Total 100 miljoen. De stad Parijs schenkt 50 miljoen en de regio Ile de France  reserveert 10 miljoen om de kathedraal te stabiliseren.

Gelovigen zongen het Ave Maria en hebben gebeden voor de kathedraal, een echt kippevel moment. Parijs treurt om haar “Notre Drame” en heel de wereld treurt mee… Het enige lichtpuntje aan dit drama is dat we hier weer een grote verbondenheid onder de mensen en een enorme solidariteit zien opduiken.

De vraag of de kathedraal wel moet heropgebouwd worden, hoor ik steeds vaker…
Moeten daklozen en vluchtelingen niet eerder geholpen worden…
De grote giften zijn voor het imago van die bedrijven…
Toch vind ik dat de Notre-Dame moet heropgebouwd worden. Zo een stukje erfgoed uit onze rijke Europese geschiedenis mag volgens mij echt niet verloren gaan. Wat vinden jullie?

Getagged , , ,

15 thoughts on “Parijs huilt om de iconische Notre-Dame

 1. Mrs. Brubeck schreef:

  Ik ga er hier mijn boekje niet over opendoen, wil geen polemiek starten. Maar ja, ik vind dat die miljoenen beter ergens anders voor gebruikt kunnen worden. En ja, ik spreek “gefundeerd”, heb geschiedenis én godsdienst gestudeerd… vandaar mss mijn tegensputtering.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier een beetje hetzelfde gevoel als bij mrs. Brubeck.
  Dat miljard Euro was beter besteed aan waar de gele hesjes al maanden voor strijden.
  Een beetje dubbel gevoel natuurlijk, want ik wil ook niet dat zo’n mooi historisch monument zou verdwijnen.
  Weet je wat? We doen Macron werkkleren aan, en hij zorgt dat het in orde komt!

  Geliked door 1 persoon

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind het ook wel jammer als zo’n erfstuk verloren gaat, maar tegelijkertijd herken ik wel de vraag: kan dat geld niet beter naar mensen….

  Like

 4. kristof schreef:

  Ik vind dat ze het sowieso opnieuw moeten bouwen maar ik snap natuurlijk ook wel de commentaren van de mensen. Nu ineens kunnen er een paar families zo maar even 100 en 200 miljoen uit hun zak toveren. Daar kan je heel wat goede doelen mee steunen!

  Geliked door 1 persoon

 5. Janine schreef:

  Ik ben het eens met de andere twee personen dat dr geld beter kan worden besteed aan echte wereld problemen. Echter snap ik ook de waarde van de notre dam

  Geliked door 1 persoon

 6. kool-family schreef:

  Het zou niet het één of het ander mogen zijn. Ik vind ook dat de Notre Dame moet heropgebouwd worden. Het is ook niet dat al die giften zijn gehaald uit een fonds dat anders naar armoede zou gaan, dus ik vind dat van tegenstanders zelfs een flauw argument.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik vind het hartstikke zonde wat er met de notre dame is gebeurd, was een super mooi kathedraal met veel betekenis en geschiedenis. Maar dat er zoveel geld is verzameld om hem weer te herstellen, schrik ik toch wel van.. zoveel andere nuttige zaken die het geld ook goed zouden kunnen gebruiken

  Geliked door 1 persoon

 8. &Xaar schreef:

  Ik vind het echt zonde, het lijkt mij zo’n mooie kathedraal!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: