Filmreview: AT ETERNITY’S GATE

Zondag gingen we kijken naar At Eternity’s Gate, de film over de laatste levensjaren van de Nederlandse schilder Vincent Van Gogh. Het is een Amerikaans-Brits-Franse film geregisseerd door de 67-jarige schilder en cineast Julian Schnabel. De naam van de film verwijst naar het schilderij “Op de drempel van de eeuwigheid” dat Van Gogh schilderde in mei 1890, twee maanden voor zijn dood. Het hangt in het Kröller-Müller Museum in Nederland.

De film duurt 111 minuten en ging in première op 3 september 2018 op het Filmfestival van Venetië. Willem Dafoe vertolkt, ondanks de grote leeftijdskloof, op een sublieme wijze de rol van Van Gogh. De schilder overleed op 37-jarige leeftijd, terwijl de acteur 62 jaar was ten tijde van de filmopnames. Dafoe kreeg zijn vierde Oscarnominatie, maar greep ook deze keer weer naast het beeldje. Verder zien we ook Oscar Isaak en Mads Mikkelsen in een kleine rol.

In 1886 verhuist Van Gogh naar Parijs in de hoop door te breken als kunstenaar. Hij komt er terecht in een groep avant-gardistische kunstenaars met onder andere Paul Gauguin. Het klikt absoluut niet met de anderen en op aanraden van Gauguin vertrek hij naar Zuid-Frankrijk waar het licht om te schilderen veel beter is. Van Gogh is een erg gedreven kunstenaar en schildert in die periode soms zelfs twee schilderijen per dag!
Door het camerawerk met de speciale  effecten – extreme close-ups, wazige beelden en veel bewegingen – kijken we precies door de ogen van de getormenteerde schilder en zien we zijn verwarde geest steeds verder achteruit gaan.

Van Gogh was ongetwijfeld één van de grootste kunstenaars van de 19e eeuw maar de erkenning voor zijn werk kwam pas veel later. Ondanks zijn zieke geest is hij lucide genoeg om te begrijpen dat er een andere kunststroming op komst is, dat het impressionisme op zijn einde loopt. Van Gogh probeert niet meer zijn waarneming te schilderen, maar wel zijn gevoelens en gedachten en dit door gebruik te maken van kleuren en vormen. Op sommige momenten begrijpt hij niet dat de anderen niet zien dat zijn schilderijen iets met de mensen doen, dat het kunstwerken zijn.

Naast de geweldige acteerprestatie van Dafoe en het knappe camerawerk helpt ook de muziek ons begrijpen hoe Van Gogh in de wereld stond. Ondanks dat ik niet echt een fan ben van hem, vind ik deze film zeker een aanrader. Op ImdB krijgt hij een score van 6.9 en op Rotten Tomatoes krijgt hij 80%.

Getagged , , , ,

21 thoughts on “Filmreview: AT ETERNITY’S GATE

  1. Eentje die allicht toch binnenkort op TV te zien is. Ik wacht even af…

    Geliked door 1 persoon

  2. blogbeautybybibi schreef:

    Goed omschreven. Mooie muziek, goed acteerwerk en mooie beelden. Klinkt goed. Ondanks dat ik ook niet zo een fan ben, zou ik de film wel kunnen kijken denk ik! Fijne dinsdag!

    Geliked door 1 persoon

  3. Gabriëlle schreef:

    Ik ben niet echt van de bioscoop,hoewel ik hem wel zou bekijken als die op Netflix zou komen, hij klinkt namelijk wel leuk!

    Geliked door 1 persoon

  4. Melissa schreef:

    Ik wacht vaak tot films op tv zijn. Dit zou wel film voor min vriend zijn

    Geliked door 1 persoon

  5. verdraaidmooi schreef:

    Dat klinkt als een hele interessante film. Ik hoop dat hij nog op Netflix te zien zal zijn!

    Geliked door 1 persoon

  6. Skincarebynaomi schreef:

    Oh dat lijkt me echt super interessant en indrukwekkend om te zien!

    Geliked door 1 persoon

  7. Manon schreef:

    Interessant om te zien hoe hij het dan ‘ziet’ lijkt me. Als ie op Netflix staat ga ik zeker kijken.

    Geliked door 1 persoon

  8. Nicole Orriëns schreef:

    Dat klinkt als een hele goede film die een goed beeld geeft van Vincent van Gogh! Dankjewel voor de tip.

    Like

  9. bookstamel schreef:

    Ik ga niet zo vaak naar de bioscoop maar deze film klinkt wel heel erg interessant.

    Geliked door 1 persoon

  10. Linne schreef:

    Zelf ben ik niet zo van de films, maar zoals je het beschrijft klinkt het wel super interessant!!

    Geliked door 1 persoon

  11. Daniëlle schreef:

    Ik ben wel heel erg benieuwd naar deze film!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie