OPEN MONUMENTENDAG VLAANDEREN – BOURLASCHOUWBURG in ANTWERPEN

Zondag vond de 31e editie van Open Monumentendag plaats. Het is een dag dat het publiek een kijkje mag nemen in het cultureel onroerend erfgoed. Wij namen er voor de eerste keer aan deel en besloten de Bourlaschouwburg in Antwerpen te bezoeken, een beschermd monument sinds 25 maart 1938.

dav

De Bourla staat op de plaats van het vroegere Tapisseriepand. Dit werd opgericht in de 16e eeuw door de Antwerpse ondernemer Gilbert Van Schoonbeke en was toen dé verkoopzaal voor wandtapijten. Sinds 1709 werd dit pand gebruikt als schouwburg. Iedere stad moest een theater hebben en daarom ging Pierre Bruno Bourla samen met burgemeester Floris van Ertborn in de winter van 1827-1828 naar Frankrijk om de theaters van Parijs, Dijon en Straatsburg te bezoeken. Bourla ontwierp de nieuwe schouwburg met bijzondere architectuur en de bouw startte in 1830. Na vier jaar werd het Théâtre Royal Français ingehuldigd. De voertaal was Frans en er werd alleen opera gespeeld. In 1933 veranderde de naam in Koninklijke Nederlandse Schouwburg. Vanaf dan werd in het Nederlands gespeeld en kwam er naast opera ook toneel op de planken. In 1980 sloot de schouwburg de deuren en in 1991 startte een grote tweejarige renovatie met behoud van de oorspronkelijke theatermachinerie. Sinds 1998 is Het Toneelhuis er gevestigd, een fusie tussen de Koninklijke Nederlandse Schouwburg en de Blauwe Maandag Compagnie.

De Komedieplaats is niet zo ruim en en om groter te lijken werd voor een halfronde voorbouw gekozen. Deze heeft verschillende toegangen zodat de koetsen konden binnenrijden. Het luxueueze zaalinterieur is hoofdzakelijk in rood en goud.

bourla1
Er werd gebruik gemaakt van het trompe l’oeil effect.
De ronde plafondschildering lijkt een koepel maar is bijna vlak. Je ziet er staande figuren die Handel en Scheepvaart, Landbouw en Jacht, Kunst en Letterkunde en Industrie en Wetenschap voorstellen. Daarnaast vind je zittende figuren die de vier werelddelen voorstellen: Amerika, Afrika, Europa en Azië. In het midden situeert zich de “Maagd van Antwerpen, Metropool van Kunst en Handel”.  Komt hierdoor de uitspraak “Antwerpen is ‘t stad en de rest is parking”?

 

De scène is ook hellend wat je vanuit de zaal eigenlijk niet opmerkt. Vroeger werd het decor op panelen geschilderd en met een hellende vloer was het perspectief beter. Voor sommige voorstellingen wordt de vloer echter wel recht gemaakt.
De koninklijke loges bevinden zich naast het podium. Van daaruit heb je niet het beste zicht, maar men ging vroeger vooral naar theater om gezien te worden.
We mochten ook nog de kelders bezoeken en de toneeltoren met de oorspronkelijke houten theatermachinerie uit 1834 die nog integraal bewaard is.

 

 

 

Op bepaalde zaterdagnamidagen gedurende het jaar kan je de Bourlaschouwburg bezoeken en dat is zeker een aanrader!

Bezochten jullie ook een gebouw op Open Monumentendag?

 

Advertentie
Getagged , , , ,

18 thoughts on “OPEN MONUMENTENDAG VLAANDEREN – BOURLASCHOUWBURG in ANTWERPEN

 1. Mooi gebouw.
  Wij bezochten niets – die drukte is ons teveel.

  Geliked door 2 people

 2. bookstamel schreef:

  Ik ben niet zo van het bezoeken van monumenten maar dit is wel een gaaf gebouw om te zien

  Geliked door 1 persoon

 3. lodi schreef:

  wat interessant om te lezen en wat gaaf die plafond schildering zeg. Hier in Nederland heb je deze open monumentdagen ook, maar moet zeggen dat ik ze niet bezoek, toch eens kijken hoe en wat.

  Geliked door 1 persoon

 4. Henk Hofman schreef:

  Komend weekend zijn in Nederland de open monumentendagen. Het is echt zoiets waarvan ik me al jaren voorneem om er eens heen te gaan, maar steeds komt het er maar niet van. Wie weet dit jaar wel?

  Geliked door 1 persoon

 5. Wanda schreef:

  Zoiets staat al een tijdje op mijn lijstje, maar meestal vergeet ik het dan weer en hebben we andere plannen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Custodia Chineva schreef:

  Dat is echt genieten in stijl, ziet er zo leuk uit.. lijkt me ook leuk ook een keer te doen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Melissa schreef:

  Gaaf! Ik hou van dat soort dingen. Ik vind het zo tof om oude gebouwen te bezoeken! Ik doe het alleen veel te weinig, maar jouw blog spoort me wel aan om het toch te doen!

  Geliked door 1 persoon

 8. Hilde schreef:

  Ik bezoek graag oude gebouwen en zeker als hun authentiek karakter bewaard blijft. Dit zou me dus zeker ook aanspreken.

  Geliked door 1 persoon

 9. Heidi schreef:

  Wat leuk zo naar een monumentendag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: