EEN AVOND MET PASCALE NAESSENS

Via Carla van Mijn Puur Leven had ik twee vrijkaarten gekregen voor de lancering van het nieuwe boek “Nog Eenvoudiger 2” van Pacale Naessens. Vorige week dinsdag werden we verwacht in garage Rietje in Kapellen waar we werden ontvangen met een glaasje prosecco minikaascakejes, scheermesjes en quinoaballetjes.

Daarna volgde de lezing. Pascale pleitte zoals gewoonlijk om vooral natuurlijke verse voeding te eten, voedsel dat een positief effect heeft op onze darmbacteriën.

IMG_20190918_161510

Verder kwam ook aan bod waarom we – in tegenstelling tot wat vroeger beweerd werd – wel vet mogen eten, maar zo weinig mogelijk suiker. Hiervoor haalde ze de Canadese oncoloog Richard Berliveau aan, die de relatie voeding – kanker onderzoekt. Hij stelt dat suiker en westerse eetgewoonten de groei van kanker maximaal bevorderen. We eten teveel suiker, ook al denken we van niet. Zowel van brood, pasta als aardappelen is het eindproduct glucose. Zetmeel – wat ons westers voedingspatroon teveel bevat – is eigenlijk verdoken suiker. Brood en aardappel hebben hun dienst bewezen in tijden van voedselschaarste. Tijdens de oorlog leverden ze de nodige calorieën, maar nu we in een wereld van overvloed leven, kunnen we betere keuzes maken. Als we maar af en toe eens een  aardappel of een boterhammetje zouden eten, was er geen probleem. Feit is dat we bijzonder eenzijdig eten, met altijd dezelfde basisingrediënten (brood, aardappelen, pasta). Spijtig genoeg stimuleert de nieuwe omgekeerde voedingsdriehoek nog altijd het eten van deze snelle koolhydraten, wat al meer dan 20 jaar voorbijgestreefd is. Toen de oorspronkelijke voedingsdriehoek werd opgesteld, zag men veel hart- en vaatziekten waarij aders waren dichtgeslipt door verzadigde vetten. Het onderscheid tussen de verschillende vetten werd toen nog niet echt gemaakt en daarom werd gesteld dat vetten te mijden waren en ze beter konden vervangen worden door koolhydraten. De wetenschappers dachten dat mensen meer fruit, groenten en volle granen zouden gaan eten ipv geraffineerde voeding. De voedingsindustrie is hierop gesprongen. In plaats van volle yoghurt ging men magere yoghurt eten. Als je vet uit voeding haalt, verdwijnt ook de smaak. Daarom voegde men suiker toe aan de magere yoghurt. Deze bevat dus geen vet maar wel veel suiker. Voor een verzadigd gevoel te krijgen, verorberen we heel veel snelle koolhydraten. Toch zijn de mensen nog nooit zo dik geweest als nu! Vet is geen probleem, maar snelle koolhydraten zijn dat wel! Vet geeft immers langer een verzadigd gevoel. Als je snel honger hebt na de maaltijd, gebruik je waarschijnlijk te weinig vetten.

IMG_20190917_082810Na de lezing genoten we van een walking dinner: bloemkoolpuree met foreleitjes en amandelschilfers, zalm met venkel, kippeballetjes met prei en curry en een chocoladebrownie als dessert. Allemaal erg lekker al droegen de bloemkoolpuree en de zalm onze voorkeur!

Het was een heel leuke avond. Ondanks dat ik Pascale al verschillende keren gehoord heb, steek ik toch iedere keer weer wat nieuw op.

Advertentie
Getagged , ,

12 thoughts on “EEN AVOND MET PASCALE NAESSENS

 1. Mijn schat was graag aanwezig geweest…

  Geliked door 1 persoon

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Fijn dat het een leuke avond was, en dat je toch elke keer weer wat opsteekt!

  Like

 3. Rory Blokzijl schreef:

  Interessant. Dat van mager versus vet vind ik wel een hele interessante. Ik ben van 10% volle Griekse yoghurt overgestapt naar magere kwark. En ik herken ook dat ik met regelmaat trek heb na het avondeten. Dat van pasta, aardappels en brood was mij ook nog niet helemaal duidelijk.

  Geliked door 1 persoon

  • sandra schreef:

   Ik vond het ook erg interessant. Vaak hoor ik rondom mij nog mensen die proberen zoveel mogelijk vet te vermijden en daarom vond ik dat ik – ondanks dat ik al over haar lezingen had geblogd – toch nog een stukje aan haar kon wijden.

   Like

 4. Manon schreef:

  Wat een interessante materie!

  Geliked door 1 persoon

 5. bookstamel schreef:

  Ik ben een groot fan van Pascale en haar puur leven boeken! Dit moet een super leuke en leerzame avond zijn geweest.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat gaaf dat je hierheen mocht!

  Geliked door 1 persoon

 7. Kristof Luyten schreef:

  Ben meestal niet zo voor van die avonden maar voor Pascale Naessens wil ik wel een uitzondering maken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: